БНБ:Медиите предизвикаха кризата с КТБ

Запазването на банковата стабилност бе основното предизвикателство през втората половина на 2014 г. Това се отбелязва в Годишния отчет на БНБ за 2014 година, който е публикуван на сайта на банката.

Капацитетът на изградените в банките ликвидни и капиталови буфери, целенасочено изисквани от БНБ през годините, беше тестван в реална стресова ситуация.През втората половина на юни банковият сектор бе изложен на сериозен ликвиден натиск, ескалирал от публикации в средствата за масова информация, интернет и от електронни съобщения, свързани със състоянието на определени банки, пише в отчета.

Последвалият значителен отлив на депозити от Корпоративна търговска банка АД (КТБ) идъщерната ѝ банка ТБ „Виктория“ ЕАД доведе до изчерпване на ликвидността им и преустановяване на разплащанията им. По искане на ръководствата на КТБ и на ТБ „Виктория“ двете банки бяха поставени под специален надзор съответно на 20 и на 22 юни 2014 г.

В изпълнение на Закона за кредитнитеинституции (ЗКИ) относно действията на БНБ при поставяне на банка под специален надзор бяха назначени квестори, беше спряно изпълнението на задълженията на двете банки за срок от три месеца, бяха отстранени от длъжност всички членове на органите на управление и бяха лишени за същия период от право на глас акционерите, притежаващи повече от 10% от акциите.

Три одиторски компании („Делойт Одит“ ООД, „Ърнст и Янг“ ООД и „АФА“ ООД), които през последните години не са одитирали двете банки, бяха избрани да започнат цялостна оценка на активите, за да се прецени действителното им състояние, както и евентуалните капиталови нужди за оздравяването им. Успоредно с назначаването на преглед на активите на КТБ от трите одиторски фирми, в периода 7 юли 2014 г. – 14 октомври 2014 г. на база данните към 30 юни 2014 г. беше извършена надзорна проверка на място в банката, пише в отчета.

В края на юни 2014 г. с Европейската комисия беше договорена рамка за държавна помощ за подкрепа на ликвидността на банките в България. Ликвидният натиск върху банковата система беше преодолян, а банковата стабилност беше съхранена. Въпреки сложната обстановка по време на кризата с
КТБ макроикономическата и финансовата стабилност бяха съхранени, се казва още в документа.

БНБ съобщава още, че Съгласно Закона за БНБ Българската народна банка извърши и превод към Министерството на финансите в полза на държавния бюджет в размер на 48 564 326.22 лв., който представлява 75 % от годишното превишение на приходите над разходите на банката за 2014 година.

снимка:БНБ: Лена Русенова, Иван Искров, Боряна Пенчева (на първия ред от ляво на дясно).
Цветан Гунев (до 21 януари 2015 г.), Калин Христов, Стати Статев, Димитър Костов (на втория ред от ляво на дясно).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *