БНБ: Банковата ни система е в добро състояние

Данните, получавани от банките, показват че нашата банкова система е в добро състояние. Решението на БНБ да увеличи от 90 на 180 дни срока, в който банките да могат да предоговарят със своите клиенти условията по кредита, „не е разхлабване на надзора“ над кредитните институции.
Това каза Стоян Манолов, директор на дирекция в БНБ, по време на семинар за журналисти на тема „Пазарни злоупотреби с финансови инструменти; как да четем финансовите страници“.
Той припомни, че решението е в сила от март. За предоговаряне на рискови кредити се иска време и затова БНБ предприе тази стъпка, за да даде възможност на банките и клиентите им да успеят да го направят, уточни Манолов.
В България се предлагат традиционни форми на банкиране – набиране на депозити и даване на кредити, най-вече срещу реални активи. Преки загуби за банките от финансовата криза няма, но има намаление на парични потоци към нашата страна, каза Гинка Тюфекчиева, директор на дирекция в Първа инвестиционна банка.
Степента на проникване на банкови услуги у нас е ниска – с нея се отчита колко банкови клона се падат на 100 000 души, колко са ПОСтерминалите, дебитните и кредитните карти, колко са банковите сметки. Макар тези показатели да нарастват, все още наситеността на банкови услуги не е на нивото на Централна Европа, отбелязахаc Стоян Манолов и Гинка Тюфекчиева.
Недостатъчната степен на проникване пази хората по време на криза, заявиха те.
Към реализация на обезпечение при спиране на обслужването по кредит се пристъпва само в краен случай – прави се всичко възможно хората да намерят начин да си връщат задълженията, посочи още Тюфекчиева.
До края на годината не може да се чака спад на лихвите по кредитите, защото банките са концентрирани върху минимизиране на краткосрочните рискове от финансовата криза, каза Бисер Манолов, председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *