БНБ: Банковата система и КТБ са достатъчно ликвидни

„Българска народна банка внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на Корпоративна търговска банка, като системата и споменатата банка са достатъчно ликвидни“. Това обяви централната банка в свое съобщение днес, а поводът е напрежението между бившите бизнес партньори – депутатът Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ. От няколко дни между двамата тече открита война, причина за която е разделяне на бизнеса между банкера и депутата от ДПС, като в нея освен прокуратурата, активно са намесени и медиите, гравитиращи около двамата.

Миналата седмица членове на ръководството на банката бяха разпитвани в прокуратурата, а в понеделник даваха противоречиви обяснения пред медиите длъжник ли е Пеевски на банката или не.

Днешните броеве на „Монитор“ и „Телеграф“, контролирани от майката на Пеевски Ирена Кръстева (която твърди, че вече ги е продала), излязоха с водещи материали, в които се твърди, че Цветан Василев е източвал банката си. В някои сайтове се появиха и снимки с опашки от хора пред клон на КТБ във Варна.

„БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално“, се посочва в съобщението и още:

„Както е известно, централната банка се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стояла над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства. Ето защо БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин и призовава всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения“.

Малко след като регулаторът разпространи съобщение и от Асоциацията на банките в България (АББ) също излязоха със становище по въпроса. В него се заявява, че АББ „изразява безпокойство от публичните опити за необосновано замесване на банкови институции в ситуации, несвързани с тяхната дейност и продиктувани от определени политически или икономически интереси“.

Според изявлението на АББ такива опити са „неприемливи и опасни не само за отделна банкова институция, но и за репутацията на банковата система“. Поради това от Асоциацията на банките „най-настойчиво призовават съответните институции и медиите да не въвличат безотговорно банкови институции в решаването на спорове от политическо, бизнес или друго естество“. Призовават още „да не се толерират неаргументирани негативни коментари и внушения спрямо тях“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *