БНБ вече ще печата и евробанкноти

Френската печатарска компания „Франсоа Шарл Обертюр груп“ вече притежава 70% от печатницата на БНБ. Сделката бе успешно финализирана и в Търговския регистър е вписано новото дружество „Обертюр Фидюсиер“ с капитал от 63,45 млн. лв. Решенията ще се вземат с мнозинство от най-малко 75% от гласовете, за да се защитят интересите на държавното дружество, което остана миноритарен собственик с дял от 30 на сто.

Печатницата ще изработва банкноти, документи за самоличност, ценни книжа и бюлетини за изборите. След сделката тя ще може да печата и евро, тъй като „Франсоа Шарл Обертюр груп“ (третият по големина в света производител на банкноти) има такъв лиценз. В момента на територията на Европейския съюз има 15 печатници, които произвеждат единната валута.

БНБ обяви намеренията си за създаване на смесено дружество през юни. През август прокуратурата се самосезира след изказвания на члена на БСП Румен Петков, че зад привличането на чужд инвеститор се крие опит за скрита приватизация. Централната банка спря сделката, докато държавното обвинение се произнесе, а по-голямата част от работниците бяха пуснати в принудителен отпуск. Прокуратурата не откри данни за извършеното престъпление и даде зелена светлина.
„Печатницата на БНБ губи 1,2 млн. лв. годишно от производство на банкноти. След регистрирането на съвместното дружество тя ще печели по толкова“, аргументира решението управителят на БНБ Иван Искров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *