БНБ въвежда нови правила за банките през следващата година

БНБ щеоблекчи регулациите за банките. Централния трезор ще предприеме нови мерки по отношение на политиката, която води, стана ясно на годишната среща на банкерите по случай деня на банкера. Банките трябва да бъдат по-гъвкави в процеса на събиране на вземанията, заяви управителят на БНБ Иван Искров.
БНБ ще продължи с антицикличаната си политика, която беше водена и през 2009 г., обясни Искров. Някои от нещата обаче ще се променят. Ще се позволи едно по-лесно признаване на текущата печалба, заяви Искров. По думите му ще бъдат намалени рисковите тегла за кредитите.
Мерките, които се подготвят от БНБ ще се отразят позитивно на банковата система, според Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките. Кредитирането е внимателно оценяване на риска, а не просто раздаване на пари, обясни Маринова. През следващата година ще отпускаме заеми на фирмите, които са в състояние да покриват задълженията си, увери тя. В момента имаме ресурси и ликвидност, която е по-висока от препоръчителната, посочи още председателят на Асоциацията на банките.
Почти всички банки увеличиха текущата си печалба, посочи Искров. В края на годината те ще отчетат печалба от порядъка на 650 – 700 млн. лв., което е допълнителен буфер към вече натрупания капитал от около 3 млрд. лв., обясни той. Към края на годината капиталовата адекватност ще достигне до 16.5%, допълни още Искров.
Не ни притесняват нарасналите просрочени вземания, заяви управителят на БНБ. Те са от порядъка 5.5 – 6% средно за системата, поясни той. Банките имат достатъчно буфери, за да могат да преодоляват тези трудности, заключи Искров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *