БНБ готви нов закон за ипотеките

Обезпечението по ипотечните кредити ще бъде ограничено до цената на ипотекирания имот, без допълнителни задължения за клиентите в неплатежоспособност. Това предвижда законопроект за ипотечния кредит, който БНБ подготвя, посочват от Асоциацията на кредитните консултанти.

Експертите от Асоциацията прогнозират поевтиняване на ипотечните кредити с процент – процент и половина до края на годината, съобщава БНР.

Законопроектът се подготвя в отговор на изискванията на европейска директива, чиято цел е да постигне по-голяма защита за клиентите на банкови услуги. Така, ако се окаже, че не сте в състояние да изплащате своята ипотека, банката ще трябва да се задоволи само със стойността на ипотекирания имот, без да посяга към останалото ви имущество.

„В момента повечето оферти са за финансиране до 50%, т.е. да имате поне половината от стойността на имота, който закупувате. Ако в бъдеще има някакъв проблем, вие ще отговаряте само до продажбата на имота и цената, на която бъде реализиран“, пояснява Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Независимо от регулаторите промени, лихвите по ипотечните кредити ще продължават да падат и през тази година.

„Виждаме, че тенденцията от последните четири години е те да вървят надолу и още в края на тази година аз очаквам, че и тук ще имаме лихви, които ще се движат в рамките между 5 и 6.5 процента“, прогнозира Тихомир Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *