БНБ готви цялостен стрес-тест за банките до края на 2015

Българската народна банка подготвя цялостен стрес-тест на банковата ни система. Това стана ясно от думите на управителя Иван Искорв. Вчера той присъства на банкета организиран от Асоциацията на банките в България по повод 6 декември – Никулден, който е професионален празник на банкера. На събитието присъстваха още финансовият министър Владислав Горанов, шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев и председателя на АББ Левон Хампарцумян и др.

„Бих искал да съобщя и за намерението на БНБ да инициира преглед на качеството на активите в цялата банкова система, който ще покрие всички банки, опериращи в България“, каза Искров посочвайки приоритетите на БНБ за следващата година.

„Това би било и ключово изискване, ако правителството на даден етап инициира разговор с ЕЦБ за присъединяване към Европейския надзорен механизъм(ЕНМ). Методологията на този преглед ще стъпи върху най-високите стандарти, вече изработени и приложени от ЕЦБ в приключилия неотдавна преглед на качеството на активите на най-големите банки в еврозоната във връзка с преминаването им към ЕНМ.

Този преглед ще бъде извършен с помощта на независим външен консултант. Той би следвало да може да стартира не по-късно от края на следващата година, в зависимост от напредъка с въвеждането на новата Директива за възстановяване и преструктуриране на банки, в т.ч. създаването на съответния фонд за преструктуриране.

Уверявам Ви, че БНБ на достатъчно ранен етап ще запознае търговските банки с основните елементи на методологията на предстоящия преглед на качеството на активите, за да може всяка една банка да бюджетира съответните разходи (по аналогия с еврозоната, където банките поеха разходите във връзка с прегледа на качеството на техните активи)“, каза още управителят на БНБ.

Управителят на БНБ Иван Искров допуска, че и през 2015 година може да има удари върху банковия сектор заради преплитане на интереси.

„Никой не си прави илюзиите, че трудностите и изпитанията пред банките у нас са приключили. Защото най-вероятно и през 2015 г. банковата общност ще работи в нелека бизнес среда, в която не изключвам да има нови опити за удари върху сектора, мотивирани от преплитащи се икономически, политически и медийни интереси, каквито действия срещу българската банкова система видяхме непосредствено след поставянето на КТБ и ТБ „Виктория“ под специален надзор, заяви Иван Искров.

По отношение бъдещето на Искров като управител на БНБ, финансовият министър Владислав Горанов, заяви че Искров е обещал да наупсне БНБ ако за поста му се появи подходящ кандиат. На въпрос как така Искров ще оценява наследника си, Горанов отговори уклончиво. Като цяло по време на събитието двамата демонстрираха топли отношения, а самият Искров заяви, че той ще поведе БНБ и през следващата година.

Така става ясно, че натискът върху Искров на този етап е намалял и той има шанс да довърши мандата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *