БНБ излезе на печалба

Българската народна банка приключва 2014 г. с печалба от 529.99 млн. лв. в сравнение със загуба в размер на 977.2 млн. лв., отчетена година по-рано. Това става ясно от годишния финансов отчет на институцията.

Печалбата на централната банка се формира от превишението на приходите над разходите й. Основното приходно перо са постъпленията от управлението на валутните резерви, с които се гарантира и стабилността на валутния борд, а разходите се формират предимно от административни и транзакционни плащания. Влияние, макар и по-малко, имат и дъщерните й дружества – „Печатница на БНБ“ и „Монетен двор“, пипе „Капитал Daily“.

След като през 2013 г. отчете първата си годишна загуба от над 15 години, през 2014 г. централната банка отново завършва годината с положителен резултат. И в двата случая основната причина за това са извършените преоценки на злато.

През 2013 г. цената на златото на международните пазари се понижи с над 30% спрямо края на 2012 г. и в резултат на това БНБ отчете нереализирана загуба в размер на 982.9 млн. лв. от преоценката му. През 2014 г. обаче пазарната цена на ценния метал се повиши с близо 12%, вследствие на което централната банка реализира печалба в размер на 261.7 млн. лв. от преоценката му. Така към края на изминалата година стойността на инструментите в злато и други благородни метали в баланса на БНБ се повишава до 2.495 млрд. лв.

Централната банка отчита и нетна печалба 195.2 млн. лв. от преоценката на ценни книжа при загуба от 19.3 млн. лв. година по-рано. Нетният резултат от операциите с ценни книжа през 2014 г. обаче остава отрицателен, както и през 2013 г. – загубата е съответно 273.1 млн. лв. и 357.1 млн. лв.

Основният фактор за това е понижената пазарна доходност на ценните книжа, в които БНБ инвестира – през миналата година тя се е понижила с 20 и 140 базисни точки за различните сектори и емитенти, а тъй като е по-ниска от купонната им доходност, те се продават с премия над номиналната им стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *