БНБ не разреши на Д Банк да придобие ТБ „Виктория“

Българската народна банка (БНБ) не разреши на контролираната от Фуат Гювен Търговска банка Д да купи ТБ „Виктория“. Решението на регулатора беше оповестено в края на работния ден в петък, като от него не става ясно дали и как ще продължи процедурата по търсене на купувач за продаваната от синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка дъщерна ТБ „Виктория“. На полуфиналната права в надпреварата, в която интерес за покупка заявиха осем кандидата, бяха допуснати Търговска банка Д и Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

Основният мотив, с който БНБ отхвърля офертата на Търговска банка Д, е, че кандидатът е предложил стратегия, която предвижда „Виктория“ да продължи да се развива като отделно дружество, а не да се влее в придобиващата я финансова институция. Така банковият регулатор за пореден път дава сигнал, че фаворизира консолидацията в сектора, която да доведе до по-малко на брой, но по-големи институции. Осезаема стъпка напред в тази посока дойде в края на 2016 г. с обявяването на сделката за четвъртата по големина финансова институция на пазара – Обединена българска банка, за която белгийската финансова група KBC, която в България е собственик на Сибанк и ДЗИ, ще плати 610 млн. евро.

Аргументите на БНБ за обявения в петък отказ са, че запазването на „Виктория“ като отделна институция не гарантира стабилизиране на финансовото й състояние в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление на банката. Освен това подобен вариант на развитие би изисквал от Търговска банка Д да осигурява постоянна капиталова и ликвидна подкрепа, което в дългосрочен план би подкопало собствените й показатели за финансова стабилност, макар и към момента регулаторът да посочва, че контролираната от бизнесмена с двойно турско и българско гражданство Фуат Гювен банка е „финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания“. Освен кредитната институция Гювен притежава няколко бензиностанции, тютюнопреработвателната фабрика „Кърджали табак“, няколко ВЕЦ и 98% от акциите на най-големия производител на кабели в България – бургаското предприятие „Елкабел“.

Неясно бъдеще

С решението на БНБ опитът за сделка пропадна и не е ясно как ще се процедира по-нататък. От общо осемте заявили интерес участника за „Виктория“ – представители както на банковия, така и на реалния сектор – на полуфинала в процедурата бяха допуснати две кредитни институции – Търговска банка Д и БАКБ на Цветелина Бориславова. Допуснатите до последния кръг на конкурса кандидати получиха информационен меморандум и достъп до виртуален data room, след което трябваше да изготвят ценови оферти и да започнат преговори. Синдиците на КТБ, които ръководят процеса по продажбата на „Виктория“, не са обявявали дали измежду тях е бил избран купувач.

Засега няма информация и дали след отказа на БНБ за издаване на предварително одобрение на офертата на Търговска банка Д синдиците ще потърсят вариант да се продължи към предложението на БАКБ. Още когато стана ясно, че БАКБ проявява интерес към придобиването на „Виктория“, Бориславова не скри, че целта би била да се направи сливане на двете институции, което би позволило на БАКБ да разшири кредитната си дейност, ограничена в момента от размера на капиталовата й база.

По информация на „Капитал“ офертата на Търговска банка Д е била значително по-висока от тази на БАКБ, но при избора на евентуален купувач цената не е била с най-голямо тегло за вземането на решение, информира capital.bg. Сред факторите от значение за претеглянето на офертите се очакваше да бъдат и предложенията на кандидатите за това как ще се обслужват задълженията на ТБ „Виктория“ към КТБ. Към полугодието на 2016 г. техният размер беше 87.6 млн. лв., но към днешна дата сумата вероятно е по-малка.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *