БНБ очаква сливане на банки

БНБ очаква сливания на банки в страната, става ясно от интервю на подуправителя на Централната банка Калин Христов пред Reuters. По думите му финансовите институции с пазарен дял от 5% и повече ще бъдат най-атрактивни. „Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5% пазарен дял“, коментира той, без да посочва кои лица проявяват интерес към подобни сделки. Предвид слабия ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в цяла Европа, единственият начин да се спечели от капитал е уедряването, добавя Христов.

БНБ повишава прогнозата си за икономически растеж за тази година от 1,8 до 2,2-2,3 процента, съобщава още той.

По отношение на планираната оценка на активите на българските банки и предстоящите стрестестове, Христов заявява, че те ще завършат до средата на 2016 г. и може да поставят България в състояние да кандидатства за Европейския банков съюз. Подуправителят е категоричен, че банковата система на България е стабилна.

По повод гръцката криза, Христов заявява, че гръцките банки притежават под 1/5 от банковите активи в България. Той припомня скорошното придобиване на Алфабанк от Пощенска банка. И добавя, че България е препоръчала на всички български банки, които имат гръцко участие, да поддържат по-висок коефициент на ликвидност от останалите. „Имаше малки изходящи потоци, но не значително“, каза Христов, запитан дали българските вложители са изтеглили пари от гръцките собственост кредитори тази година.

Неотдавна стана ясно, че Пощенска банка, която е част от гръцката „Юробанк“, ще придобие клоновете на „Алфа банк“ в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *