БНБ приключва 2013 г. със загуба

Българската народна банка (БНБ) завършва 2013 г. със загуба в размер на 977.2 млн. лв. в сравнение с печалба от 371.9 млн., отчетена година по-рано. Това става ясно от годишния финансов отчет на институцията, който беше внесен в парламента на 30 април.

Първа годишна загуба

Това е първи случай от над 15 години, в който централната банка приключва годината със загуба. Тя се дължи основно на отчетената от БНБ нереализирана загуба в размер на 982.9 млн. лв. от преоценка на злато. Причината е същественият спад в цената на златото на международните пазари през изминалата година – към края на 2013 г. стойността му в евро се понижи с над 30% спрямо края на 2012 г. Така към края на миналата година стойността на златото и другите инструменти в ценни метали в баланса на БНБ намалява до 2.23 млрд. лв. Отделно от това БНБ отчита и 75.8 млн. лв. нереализирана загуба от преоценка на други финансови активи, които държи. Според законовите разпоредби за дейността на БНБ тези нереализирани загуби (или съответно печалби, когато има такива) се прехвърлят в специална резервна сметка и формират специални резерви.

Основният източник на приходи за централната банка са постъпленията, които идват от управлението на валутните резерви, които покриват валутния борд. Близо 89% от международните валутни резерви са в евро, а останалите около 11% са в злато. Към края на 2013 г. техният размер е 14.4 млрд. евро, като намалява с 1.1 млрд. евро в сравнение с година по-рано. Половината от спада се дължи на обезценките във връзка с понижената цена на златото, а останалата част е заради продажбите на резервна валута на търговските банки, става ясно от отчета на БНБ. Постигнатата през 2013 г. доходност от инвестиции на международните валутни резерви на международните пазари е в размер на 28.5 млн. евро. Общата нетна доходност от управлението на резервите е отрицателна в размер на -3.63%, или 481.9 млн. евро, тъй като в изчисляването й се включва и обезценката на златото.

За изминалата година административните разходи на БНБ, които заедно с трансакционните плащания формират най-съществената част от разходите й, намаляват. Те са били 99.17 млн. лв. в сравнение с отчетените година по-рано 106.33 млн.

По-малка вноска за бюджета

Останалите резерви, които централната банка формира, се генерират от 25% от годишното превишение на приходите над разходите й, след като от сумата се приспаднат средствата, разпределени в специални резерви и в резерви, които се създават по решение на управителния съвет на БНБ. Другите 75% от годишното превишение на приходите на институцията над разходите й формират вноската в държавния бюджет. За изминалата година тя е в размер на 62.3 млн. лв., което е с 41% по-малко спрямо внесените от БНБ 105.8 млн. лв. през 2012 г. Така се затвърждава установената от началото на кризата тенденция на трайно понижение на печалбата на централната банка и съответно на вноската й в бюджета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *