БНБ реорганизира управление „Банков надзор“

Решение за структурни промени в БНБ е взел днес Управителният съвет на банката.Според това решение се създава нова дирекция „Преструктуриране на кредитни институции“, която е на подчинение на управителя на БНБ.

Реорганизира се управление „Банков надзор“, което вече ще се състои от следните дирекции: „Инспекции“, „Дистанционен надзор“, „Макропруденциален надзор и финансова стабилност“, „Специфични надзорни дейности“, „Надзорна политика“ и „Надзорно-правна дейност“.

Също така се реорганизира управление „Банково“, което ще обхваща следните дирекции: „Платежни системи“, „Платежен надзор“, „Методология и финансови пазари“, „Централен кредитен регистър и задължителни минимални резерви“, „Статистика“ и „Главно счетоводство“.

Промените се правят във връзка с възложените по закон правомощия на БНБ като орган за преструктуриране на банки, но и с приетия на 5 октомври 2015 г. от Управителния съвет на БНБ план за реформиране и развитие на банковия надзор.

ОтБНБ припомнят и поетите от управителя на БНБ ангажименти, свързани с институционалното развитие на БНБ, представени в Народното събрание.Решението влиза в сила от 1 ноември 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *