БНБ с нови антикризисни мерки при регулирането на банките

Управителният съвет на БНБ е приел Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 на БНБ за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск, както и Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции,съобщиха отбанката.
Измененията и допълненията в тези наредби са в посока продължаване на антицикличната политика при регулирането дейността на кредитните институции в България. По този начин се създават по-благоприятни условия за банките да проявят гъвкавост към жизнеспособните си клиенти, изпитващи временни затруднения в условията на утежнена икономическа ситуация, се казва в съобщението на Българска народна банка.
Промените в Наредба №9 на БНБ имат за цел да улеснят кредитните институции в процеса по договарянето на условията по отпусканите кредити, както и сближаване с международните практики на прилагания досега по-консервативен подход по отношение на класификацията и провизиите срещу загуби от просрочени кредити.
Наредбата въвежда минимален праг от 100 000 лв., над който рискова експозиция или съвкупност от рискови експозиции задължително се оценяват и класифицират индивидуално, а под този праг ще могат да се обособяват в портфейли по сходни характеристики.
С предложените промени се разширява и обхватът на обезпеченията, като целта на новия режим е да се постигне максимално съответствие с кредитна защита, обхванати в Наредба № 8 на БНБ.
И след настоящите промени по Наредба № 8 и Наредба №9 на БНБ надзорните регулации в България запазват консервативния си характер, което ще позволи на БНБ да продължи въвеждането на допълнителни антициклични мерки при влошаване на състоянието на кредитните пазари.
През октомври миналата година БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 на БНБ за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск, както и Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции.
Според промените за резервни активи на търговските банки вече се признават 50% от касовите им наличности. Улеснен беше и достъпът на търговските банки до резервите им в БНБ.
Месец по-късно БНБ намали минималните задължителни резерви по всички привлечени средства от 12 на 10%, МЗР върху привлечените от банките средства от чужбина от 10% на 5%, както и позволи на банките да не начисляват МЗР върху привлечените средства от държавния и местните бюджети.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *