БНБ ще прави стрес тестове на банките поне веднъж годишно

Българската народна банка (БНБ) ще подлага банките на стрес тестове поне веднъж годишно. Със същата периодичност тя ще оценява рисковете, на които банките са или могат да бъдат изложени или които банка създава за финансовата система. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които Народното събрание одобри на второ четене.

Значителна част от приетите нови текстове въвеждат новата директива за капиталовата адекватност и Регламент 575 на Европейската комисия.

БНБ ще приема веднъж годишно план за надзорни проверки на банките, в който ще посочва банките, които е преценила, че трябва да провери, начина и график на провеждането й, гласят одобрените текстове.

На проверка задължително подлежат банките, чиито стрес тестове показват риск за финансовата стабилност. В банките, които са обект на системен надзор от БНБ, тя може да изпрати за постоянно свой представител.

БНБ ще изготвя план за контролирано преструктуриране на всяка банка, който да се приложи, ако тя изпадне във финансови затруднения.

Централната банка ще оповестява установените нарушения и наложените административни санкции, като изключение ще се допуска само при опасност от нарушаване на финансовата стабилност или очаквани непропорционални вреди върху засегнатите, гласи проектът.

Други текстове предвиждат институциите, извършващи обмяна на валута в брой или сделки, свързани с финансови инструменти, в бъдеще да се регистрират само в Националната агенция за приходите (НАП) като обменни бюра, а не и в БНБ. Лицензирането им ще се извършва от Комисията за финансов надзор.

Не беше одобрено предложението на Георги Анастасов (БСП) за записването на нов параграф в Закона, според който в договорите за отпускане на кредит банките да записват всички условия по тяху общата сума, която накрая дължи потребителят и т. н. „Не разбирам странността на комисията да не приема предложението, ние не предлагаме промяна в банковата система. А и някои банки прилагат тези правила“, коментира от трибуната депутатът.

Отхвърлено беше и другото му предложение за нов текст – общите условия на ползването на заемите да бъдат подписвани на всяка страница. Така не се гарантира, че общите условя няма да се променят след подписване на договора. Това е в интерес и на двете страни, но най-вече на потребителите на кредити, мотивира предложението си той.

Петър Кънев, заместник-председател на бюджетната комисия, предложи текстът да бъде оттеглен и да се предложи да влезе в Закона за потребителския кредит, където му било мястото. Анастасов обаче отказа с аргумента, че иска този текст да важи и за инвестиционните кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *