Бобева: България е привлекателна за IT инвестиции

България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комуникационни технологии. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на форум, посветен на създаването на българския клон на Голямата коалиция за работни места в сферата на Информационните и комуникационните технологии по инициативата на Европейския съюз Grand Coalition for Digital Jobs, Бобева посочи като предимства на страната образованите млади хора, високите езикови умения на специалистите, както и конкурентните разходи.

„Близо 40 000 души работят в сектора на информационните технологии у нас. Той има значителен потенциал за генериране на заетост, иновации и експортно ориентиран растеж. Очакванията за 2014 г. са за около 20% ръст в целия сектор „Телекомуникации, софтуер и аутсортинг“ на бизнес-процеси. Секторът на информационните технологии е създал 6% от БВП на България през 2013 г. Половината се падат на аутсорсинга“, обясни зам.министър-председателят. Тя подчерта, че е важно достиженията на дигиталните технологии да се въвеждат все по-широко в индустрията, за се произвежда повече продукция с висока добавена стойност у нас.

Бобева представи пред авторитетната аудитория направеното от българското правителство в областта на електронното управление. „Разработена и приета беше Национална стратегия за електронно управление с времеви хоризонт 2020г. и Пътна карта за нейното изпълнение. Разработена е Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката на Република България (2014-2020г.) и Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие 2014 – 2020 г.“, подчерта Бобева.

Вицепремиерът обяви, че особено внимание се обръща на изпълнението на Националната стратегия за широколентов достъп, с което България надгражда и усъвършенства съществуващите широколентови инфраструктури. „Целта е поетапно преминаване към мрежи за широколентов достъп от следващо поколение (NGA). За постигането й бе разработен Национален план за достъп от следващо поколение, фокусиран върху целите на Цифровата програма за Европа“, съобщи Бобева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *