Бобева: Очакваме много успешен зимен туристически сезон

Очаква се много успешен зимен сезон, заяви вицепремиерът Даниела Бобева на церемонията по отриване на ски сезона в Пампорово.

Тя прогнозира почти двойно увеличение на чуждестранните туристи за зимния сезон.

Според заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев България очаква тази година 7 млн. туристи и една голяма част от тях – на зимните ски курорти.

България вече става четвърта по интензивност и развитие дестинация, допълни Ботев.

Пампорово откри зимния сезон с пищно снежно шоу по писта „Стената“. Всички лифтове в курорта днес бяха безплатни.

Около 10 хил, скиори и зрители пристигнаха за откриването на зимния сезон в комплекса.

Очакваме доста туристи от Турция, два пъти повече визи са издадени в началото на сезона от българското консулство, съобщи Бобева.

Тя обясни, че е започнала много активна информационна кампания за зимните ни курорти, предимно в съседните държави. Според вицепремиера самите курорти се справят добре с маркетинга, така че се очаква сезонът да бъде по-успешен от миналата година, което е много важен фактор за икономическия ни растеж.

Проектът за свързване на Пампорово с пистите на „Мечи чал“ в Чепеларе е внесен за разглеждане в създадената работна група, която се занимава с проектите на зимните ни курорти, допълни Бобева.

По нейните думи в работната група ще се разгледат и други проекти като този за френски курорт в Рила, както и плановете за Спортно-туристически център „Перелик“.

Опитваме се да диверсифицираме зимния туризъм, считаме, че има голям потенциал в този сектор, коментира вицепремиерът.

Инвестиционните планове за свързване на курортите Пампорово и Чепеларе бяха акцент при откриването на зимния сезон.

Разчитам, че с подкрепата на държавата ще можем през 2015 г. да направим най-големия ски курорт на Балканите, свързвайки Пампорово с „Мечи чал“, заяви кметът на Чепеларе Тодор Бозуков.

Пампорово открива ски сезона с добре обработени писти, покрити с изкуствен сняг. Прогнозите на „Пампорово“ АД предвиждат, че започва най-успешният зимен сезон за последните 10 години.

Ранните записвания на туроператорите показват ръст на туристическия поток както от британския пазар, така и от балканските страни. Увеличението на турските туристи в Пампорово е неколкократно през последните две години.

В отговор на журналистически въпрос относно спрения от строителния контрол нов лифт „Двата моста“, Даниела Бобева припомни, че в момента текат прокурорски проверки по казуса.

Пампорово, както и други курорти, имат за съжаление доста неясноти още от момента на приватизационния договор, смята заместник министър-председателят.

Тя изрази надежда в рамките на спазването на законодателството да се уредят тези проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *