Бобева: Разходите трябва да се потискат, за да се балансира икономиката

/© БГНЕС

След актуализацията на бюджета, актуализация на обещанията няма да има. Трябва да видим как върви икономиката, ще видим есенните прогнози.

Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Още служебният кабинет ревизира растежа за тази година от 1,9% на 1%. Очакваме добър сезон в туризма, добра реколта. Ще видим как ще се развият основните икономически параметри и до края на годината се надявам да успеем да изпълним ангажиментите си, особено в социалната сфера“, подчерта Бобева.

Тя допълни, че правителството се разплаща с бизнеса, за да може „бизнесът да се разплати с хората, да се реализират по-големи стопански обороти и да се върне икономиката към една нормалност“.

Според Бобева засега няма достатъчно аргументи за втора ревизия на бюджета.

„Вече министрите започнаха да предприемат стъпки за редуциране на разходите, включително съкращения – в Министерския съвет вече започнаха“, каза вицепремиерът.

Тя добави, че това правителство е „фискално сериозно“. Бобева каза и че трябва да се потискат разходите, за да се гарантира една балансирана икономика.

„Министърът на финансите Петър Чобанов ще направи така, че всеки непредвиден разход да се обсъжда на Министерски съвет. Мисля, че правителството направи по-лесните неща. Що се отнася до минималната работна заплата, правителството не решава този въпрос, има тристранен съвет, който обсъжда и решава. Аз няма да участвам в този съвет“, посочи вицепремиерът.

За новата регулация на държавните предприятия, Бобев уточни, че основната причина за това да се направи законът е, защото има обществено съгласие по тезата, че държавните предприятия не се управляват добре, допълва БГНЕС.

„Ние имаме 224 дружества с държавно участие над 50%. Въпросът е тези, които са под 50%, миноритарните, на тях правим ревизии, защото държавата не знае колко са тези дружества с миноритарен дял на държавата. От тези 224 предприятия, една част от тях ту се включват в забранителния списък, ту се вадят. Във Франция например има много повече държавни предприятия в много повече сектори. Целият период на прехода доказа, че най-важно е как ще се управляват тези предприятия. Има препоръка на ЕК как трябва да се управляват в 4 основни пункта, първият е прозрачност“, заяви Даниела Бобева. Тя посочи като пример „Български пощи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *