Богатите на капитал инвеститори в имоти стават още по-богати

Докато редица банки и инвестиционни тръстове за имоти се борят със спадащите стойности на бизнес имотите, една група от фондове и компании, които през цялото време набираха капитали, за да се възползват от изгодните сделки на пазара, и които сега започват да сключват въпросните сделки, привличат нови средства, за да осъществят дори още по-големи изкупувания, пише Wall Street Journal.
Купувачите, разполагащи с достатъчно капитал, и тези с добри отношения с банките се възползват от затрудненото положение на своите конкуренти, като купуват активи на цени под тяхната счетоводна стойност. Въпреки това много от тези купувачи са малки играчи, а сделките са малки като стойност, пише изданието.
Редица анализатори и експерти от сектора на имоти прогнозират, че пазарът на имоти в много локации започва да обръща посоката си на движение или в най-лошия случай е близо до дъното. Миналия месец от Cushman & Wakefield казаха, че, специално във Великобритания, най-горният ценови сегмент вече е достигнал дъното. Проучване на компанията Cordea Savills, специализирана в управление на имоти, сочи, че пазарът ще започне да се възстановява по-късно тази година. От компанията казват, че активите в затруднено положение предоставят възможности за инвеститорите да купят висококачествени бизнес имоти с осигурен приход и на атрактивни цени.
Въпреки това пазарът на покупко-продажби на бизнес имоти е все още анемичен. По данни на CB Richard Ellis инвестициите в бизнес имоти в Европа са били на стойност 11,5 млрд. евро за първото тримесечие на годината, което е спад от 44% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г. От CBRE отбелязват обаче, че делът на пазара във Великобритания се е повишил до 37% за периода от 26% за предходното тримесечие. Великобритания бе един от първите пазари в Европа, който бе засегнат от кризата, и много експерти смятат, че също така тя първа ще започне да се възстановява.
Най-големите инвестиционни тръстове за имоти на Острова Land Securities PLC и British Land продължиха да продават активи под техните счетоводни оценки през изминалата финансова година. От Land Securities казват, че са продавали търговски имоти средно на цени от 21,9% под техните оценки от март миналата година.
Въпреки това някои смятат, че успешните продажби на най-качествените имоти все още не са сигнал за възстановяване. Ричард Отърак, директор в Jones Lang LaSalle, обяснява, че от началото на годината се е формирал двупластов пазар, при който първокласните активи вече започват да се купуват, но интересът към другите, с по-ниско качество, все още е слаб.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *