Богати и образовани печелят от 4-та индустриална революция

Най-богатите жители на света ще спечелят повече от четвъртата индустриална революция, която е основната тема на форума в Давос.Това предупреждава доклад на швейцарската банка UBS, цитиран от в. „Гардиън“ и „Дневник“.

Четвъртата индустриална революция– следваща теза на парната машина, електричеството и електрониката, ще повлияе по-малко на развитите икономики. Нововъзникващите пазари, особено Латинска Америка и Индия, ще пострадат от масовото използване на изкуствен интелект и роботи, тъй като това ще намали конкурентоспособността на евтината работна ръка. Някои квалифицирани работници също ще бъдат застрашени от развитието на роботиката, пише в доклада, публикуван във вторник, за да съвпадне с началото на Световния икономически форум в Давос.

Най-голям негативен ефект ще усетят трудещите се в средно квалифицирани професии, които досега не са били застрашени, но в бъдеще изкуственият интелект може да замести човешкото участие в тях, пише в доклада. „Неравенството нараства не само между развитите, развиващите се и нововъзникващите икономики, а и в обществото ни. То ще има влияние не само върху богатите и бедните, а и върху младите и старите“, коментира председателят на борда на директорите на UBS Аксел Вебер.

Миналогодишен доклад на Bank of America Merrill Lynch също посочи възможността за увеличаване на неравенството заради автоматизацията на труда. Новите технологии вероятно ще поемат работата на 35% от работещите британци и 47% от американците в следващите 20 години. 7 млн. работни места може да изчезнат в следващите пет години, превижда Световният икономически форум.

Тежестта ще падне най-много върху нискоквалифицираните работници, докато образованите и адаптивни хора ще спечелят. Това се отнася и за различните държави – гъвкавите икономики ще успеят да се възползват от технологиите и вероятно ще оттеглят инвестициите си в евтината работна ръка на развиващите се пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *