Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания

Богати руснаци прехвърлят огромни капитали към Испания. Доскоро те купуваха само вили за лично ползване, но сега тенденцията е вече съвсем друга. Мнозина испанци се питат какво всъщност целят руснаците.

Резултат с изображение за испания

Руснаците прехвърлят все повече капитали към Испания – говори се за тенденция, и то трайна. Испания няма нищо против руските капитали, тъкмо обратното – в сегашната ситуация на икономическа криза страната приветства всяка легална инвестиция. Междувременно се говори за изцяло нова тенденция: от Русия към Испания ежегодно текат стотици милиони, предназначени за бизнес.

Съвсем доскоро ситуацията беше коренно различна: от Русия пристигаха скромни вложения – най-вече за придобиването на вили за лично ползване. А сега капиталите се насочват към строителството, банковото дело и промишлените предприятия, търговията, туризма и т.н. В условията на криза обаче гаранции за успеха на тези вложения няма. Затова испанските наблюдатели нямат точен отговор на въпроса каква е основната цел на руските инвеститори.

Големите планове на руската компания Velum Group

Както съобщава местната преса – организираната в края на юни т.г. презентация в Марбея на руската инвестиционна компания Velum Group – „разкошна, с банкет и концерт“, е едно от истинските събития в деловия и светски живот на Испания, информира economynews.bg.

Шефът на компанията Георгий Друзенко изложил плановете си в присъствието на 200 високопоставени гости. Най-напред станало дума за строителството на бутиков вилен комплекс с името „Малките дворци на Банус“. Реализацията му трябва да започне още през септември, а всеки от „малките“ дворци ще е с площ от 1 500 кв.м. и ще струва между 5,5 и 6 милиона евро.

Velum Group възнамерява да строи и други вили в селище с името „Имение Марбея“, освен това петзвезден хотел и жилищен комплекс с 220 апартамента. И това не е всичко – по думите на Друзенко, компанията му още догодина щяла да предостави за експлоатация първите жилища от друг комплекс в Североизточна Испания – „Вили Албаксара“. До момента вложени са 200 милиона евро. „Но сме готови да растем!“, заяви шефът, бурно аплодиран от присъстващите.

Къде са руските интереси в Испания?

И ако Velum Group е все още твърде непозната на испанците, корпорацията LetterOne е добре известна в страната. Снимката на нейния собственик Михаил Фридман постянно се появява в пресата. През 2018-а руският магнат купи 30 процента от разорената и потънала в дългове търговска мрежа DIA. През пролетта на 2019-а, доплащайки още 170 милиона евро, той увеличи дяловото си участие на 70 процента и думата му вече е решаваща за настоящето и бъдещето на мрежата.

Мадридският експерт в сферата на чуждестранните инвестиции Енрике Бланко Виля споделя наблюдението си, че повечето руски бизнесмени не организират презентации и не обичат да контактуват с пресата. Поне половината предпочитат да действат инкогнито, казва Бланко Виля, позовавайки се на мнението на испанските спецслужби, контролиращи чуждите финансови потоци.

По неговите думи, руските пари се влагат не само в строителството и търговията, а и в банкови акции, промишлени предприятия, пристанищни съоръжения, хотели, ресторанти, нощни клубове и т.н. Напливът на руския пари е особено осезаем освен в Марбея и в Каталуния, също и в източните райони на страната – Валенсия и Аликанте.

Никой не знае колко са руските инвестиции в Испания

Не е възможно да се установи колко са руските предприятия в страната, казва Бланко Виля. Много от тях формално не са руски, макар често да използват капитали, пристигнали от Русия през офшорни зони. Открито действат само едрите руски компании. Към тях, освен назованите, се отнася, например „Лукойл“, който разполага със собствен нефтен терминал в пристанището на Барселона, информира economynews.bg.

Още по-сложно, по думите на експерта, е да се назове общата сума на руските капитали, вложени в последно време в Испания. Той предполага, че вероятно са милиарди евро. И не само прикритието под чужда фирма пречи да се добие представа за действителните размери на руското присъствие в Испания. Объркване в статистиката на деловата активност внасят и руснаците, които не се занимават с бизнес в страната, но си откриват компании, за да впишат на тяхно име имотите си, купени за отдих през лятото. Тези фирми-призраци позволяват да се пести от данъците, дължими за недвижимите имоти.

Какво търси руският бизнес в Испания

„По правило всеки капитал търси печалба, но невинаги е ясно защо руснаците влагат парите си в Испания“, посочва Бланко Виля. На същото мнение е и професорът от мадридския университет Рамон Гомес Монкада, според когото – по повод проектите на Velum Group, „строителството на типови вили има сложна по-нататъшна реализация“, тъй като в Испания те обикновено се правят по проект и цена, предварително уговорени с поръчителя.

Испанците не могат да си обяснят и целите на компанията LetterOne. За да се задържи закупената от нея търговска мрежа над вода, се наложило да се изтегли и допълнителен банков кредит за 500 милиона. При това без никакви гаранции за успех, имайки предвид състоянието на DIA, а и жестоката конкуренция в търговията.

Професор Гомес Монкада и експертът Бланко Виля предполагат, че руските инвестиции в Испания „често не търсят финансовата изгода, а са водени от желанието да прехвърлят капитал извън пределите на Русия – все едно къде“. Времето ще покаже дали това наистина е така, или пък големите руски инвеститори имат своя бизнес-стратегия, която експертите не могат да прозрат. А що се отнася до средните бизнесмени – те са привлечени от възможността да получат испанско гражданство срещу направените инвестиции. Така че руските капитали очевидно ще продължават да текат към Испания./ източник: Дойче веле

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *