Божидар Данев: Дебне ни капанът на инфлацията

София /КРОСС/ Сериозен ръст на инфлацията през 2011 г. и поскъпване на храните, предвижда председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, в интервю за в. „Стандарт“.
„Ръстът на инфлацията ще бъде сериозен по две причини. Първата е външна – растежът на цените в международен аспект. Въпреки че при добре премислени мерки, на това може да се противодейства. Цената на храните ще нарасне съществено, защото зърното поскъпна двойно. Цените на фуража пък се увеличиха 2,25 пъти. Това означава, че по цялата верига на храните цените ще се покачат – месо, яйца, мляко, сирене, колбаси“, посочва Данев.

Според него държавата не е успяла да инжектира ликвидност в икономиката. Няма средства, които да са вложени от държавата – нито в индустрията, нито в бизнеса, а се дава на непроизводителни отрасли. Поради това перспективите за 2011 г. не са много позитивни, смята той.

Според шефът на БСК банковите услуги у нас са твърде скъпи. „Тук включвам и монополните пазари на банкови услуги, характерни за българската действителност. Какво имам предвид? Имам предвид услугите, които кредитните институции не предоставят на своите клиенти. И това са евтините услуги, от които печалбите не са толкова големи. Това е своего рода монополизъм на определен вид изгодни за тях услуги. И не е нормална практика за развитите банкови системи в Европа“, допълва Данев.

На въпрос как оценява усвояването на средствата от Европейския съюз той коментира:
„Парите започнаха да идват, но не към предприемачите, а основно по държавните канали. Много слабо се усвояват европейски пари, както се знае, за транспорта и околната среда. За голямо съжаление това, което липсва, са пари за бизнеса, за да върви икономиката“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *