Бой за руските туристи

Страните, в които туризмът е един от основните източници на доходи, започнаха активна борба за привличане на руски туристи, съобщава Интерфакс, цитирана от Profit.
Руснаците са известни със своята по-голяма разточителност от европейците и много страни осъзнават, че е необходимо да се преборят за портмонето на такива щедри клиенти с различни оферти и облекчения.
България реши да поеме заплащането на визовите центрове за руснаци, както съобщи в Москва премиерът Сергей Станишев. “Надяваме се, че това ще направи България по-популярна за отдих“, заяви той. Хърватия също се включи в надпреварата за руски туристи, временно преустановявайки действието на визовия режим.
Представителят на страната по въпросите на туризма в Москва Младен Фалкони обясни, че става дума за периода 1 май-31 октомври, когато завършва летният сезон. Това ще спести 35 евро на пътуващите.
Независимо от девалвацията на рублата, руснаците не смятат лавинообразно да се откажат от плановете си за почивка в чужбина. “Търсенето на летни почивки в чужбина не падна толкова, колкото се очакваше“, заявява директорът на туристическата агенция „Мегаполюс Турс“ Едуард Кузнецов. По-рано ръководителят на „Ростуризъм“ Анатолий Ярочкин прогнозира спад на руските туристи в чужбина с 20-25% спрямо 2008 г.
Същевременно кризата няма как да не се отрази поне на дестинациите за почивка. Много руснаци, доскоро почивали в Италия, Испания и Франция, ще се преориентират към по-евтини почивки. От това, освен традиционните дестинации Турция и Египет, могат да се възползват България и Хърватия. Губейки доходите от оформянето на визи, те могат да спечелят значително повече от “примамването“ на руски туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *