Боклукът скара столичните общински съветници от БСП и ГЕРБ

Боклукът скара столичните общински съветници от БСП и ГЕРБ. Червените обвиниха партията на кмета Борисов, че се опитва да насочи финансовите потоци от дейността по чистотата на града към касите на ГЕРБ.
Всички политически формации от градския парламент обаче дадоха индикации, че ще подкрепят Борисов в искането за прекратяването на концесията на „Новера“, чиято съдба ще се обсъжда днес.
Срещата, на която съветниците от БСП поканиха журналистите, беше обявена като „среща пред затворените врати на Общината“. Те обаче се оказаха отворени и от тях излязоха колегите им от ГЕРБ.
Червените заявиха, че администрацията на кмета прави далавера с боклука , като целенасочено изтласква фирма „Новера“. „Това е опитът да бъде усвоен потокът, който се дава за чистене на града. Това е опитът под претекста за общинска фирма „Чистота“ да я превърнем в касичка на ГЕРБ“, смята Жельо Бойчев.
Общинарите от ГЕРБ отхвърлиха обвиненията. „Крадецът вика: „Дръжте крадеца“. Не знам как се прави това, но те биха ни информирали как се прави това и какви са ходовете“, възмущава се Роберт Янакиев, цитиран от bТВ.
Въпреки противоречията си от БСП обявиха, че ще подкрепят развалянето на концесията. „Аз лично съм подписал доклад за стартиране на процедура по прекратяване на този договор. Това е наша постоянна позиция“, каза Бойчев.
„Нашите съветници ще подкрепят кмета, защото това съвпада с нашата цел от преди година и половина“, отбеляза от своя страна Атанас Атанасов. От ДБС заявиха, че ще поискат и създаването на кризисен щаб заради проблема с боклука.
Същевременно премиерът Сергей Станишев призова прокуратурата да се самосезира за кризата с боклука на София, а кметът Бойко Борисов да признае, че не се справя с работата си. Според Станишев не е редно кметът на столицата сам да назначава фирмата, която ще събира отпадъците.
Столичният кмет Бойко Борисов също смята, че кризата с боклука е предизвикана умишлено, но от БСП. Целта, според него, е да се прикрие скандалният доклад на Департамента на САЩ, който обвинява кабинета в корупция, покровителство на наркотрафика и злоупотреби.
„Премиерът съди по себе си, защото той така предизвика криза в „Топлофикация“, направи я държавна и накрая тлъстия пост на Вальо Топлото го даде на г-н Кадиев, за да му запуши устата за тези 1,3 млрд. източени от ДДС, които той обяви публично, че е станало в НАП. Няма нищо такова, единственото нещо, което ние целим е за по-чиста София. Че има умисъл на ДПС и БСП за всички е ясно, защото ние сме изплатили сумите на „Новера“, те много добре знаят“.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *