Болестта „ипотечна криза” в САЩ ще се лекува още дълго време

„Икономическата мана“ и последствията от нея за някои американски щати ще трябва да се лекуват години наред, твърдят официални лица от американското правителство.
Десетки хиляди американци са изправени пред опасността да загубят домовете си в следващите месеци поради просрочени ипотеки, съобщава AFP. Това става повече от две години след като изкуствено надутият балон на недвижимите имоти се спука и така през миналата година стартира една от най-големите кризи на ипотечния пазар, която повлече след себе си цялата американска икономика и засегна редица други държави.
Увеличаващият се брой просрочени ипотеки действа като истинска котва за развитието на много градове и принуждава жителите им масово да ги напускат. Нивото на престъпленията там се покачва неимоверно, като те винаги са свързани с изоставените къщи, а понякога и с опустелите улици. Най-тежко е положението в Калифорния, Илинойс, Мичиган, Невада, Охайо и Флорида. Бостън дори взе нещата в свои ръце, като управата на града започна да изкупува изоставени къщи, за да не тънат в разруха и да бъдат обирани от улични банди.
„Очакваме догодина цели квартали и градчета да бъдат пусти поради кризата на ипотечния пазар”, заяви Мариета Родригес, национален директор на програми за придобиване на жилища към NeighborWorks Amerika. Тя прогнозира, че кризата с главоломно нарастващия брой просрочени ипотеки ще започне да преминава през 2009 година.
NeighborWorks Amerika е създадена от Конгреса през 1970 година с цел да помогне на американците да се сдобият с домове. Проблемът с просрочените ипотеки вече е толкова голям, че през миналата година от NeighbourWorks отвориха специална програма, която да ограничи щетите.
Според икономистите пазарът на недвижими имоти ще се възстанови, но скорошни проучвания показват, че това няма да стане в близките месеци. Съгласно изследване на RealtyTrac през април броят на просрочените ипотеки в САЩ е достигнал 243353, което е ръст от 65% спрямо април 2007 година. А за миналата година са регистрирани 1.5 млн. просрочени ипотеки, което е с 53% повече от тези през 2006 година, твърдят от Федералния резерв.
Един от директорите на най-влиятелната финансова институция в САЩ Рандал Кросзнер потвърди, че високият брой на просрочените ипотеки е неотложен проблем, който трябва да се реши. Той призова заемодателите в страната да разработят механизми, с които да подпомогнат своите клиенти и да не позволят да се стига до отнемане на жилища в полза на банките.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *