Бонусите за магистратите по време на криза- на тяхната съвест

От днес субсидията от 19 млн. лв. на съдебната власт, която бе преведена в предпоследния работен ден на 2009 година и бе предвидена за 13-а заплата за магистратите, вече може да се използва, стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков пред БНТ. Средствата са част от т.нар. преходен остатък в бюджета на съдебната власт.
Министърът остави на съвестта на съдиите как те ще ги използват и дали ще си отпуснат 13-та и 14-та заплата или не.
Преди Нова година съдиите не получиха бонусите си от по две заплати, тъй като системата за електронни бюджетни разплащания /СЕБРА/ затвори още на 23 декември. От друга страна, банките не приемаха за обработка бюджетни платежни нареждания, представени им на 28, 29 и 30 декември и така става невъзможно ползването на средствата.
Поради всичко изброено над 500 магистрати и съдебни служители заведоха във Върховния административен съд иска да бъде задължен министъра да им преведе спестените пари от бюджета за миналата година, които се равняват на 59.4 млн. лв.
Според членове на ВСС средствата, които стават част от т.нар. преходен остатък в бюджета, могат да се похарчат само след разрешение на министъра на финансите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *