Борбата на петролния пазар тепърва предстои

Глобалната борба за парче от петролната баница между страните от ОПЕК и тези, които не са членки на картела сега започва. В края на ноември миналата година, когато цените на петрола се понижаваха в течение на 5 месеца, ОПЕК под натиска на Саудитска Арабия реши да не съкращава квотите за добив, за да защити своя пазарен дял. Това решение провокира още по-голям спад на цените, което принуди много петролни компании още през тази година да започнат да съкращават капиталовложенията си и другите разходи. Но картелът не успя да постигне своята цел – съкращаването на добива.

Проучванията и добивът от шистовите находища в САЩ – резкият ръст на добива там през последните години доведоха до свръхпредлагане на пазара – отбелязаха лек спад. Но компаниите само забавиха темповете на растеж на нефтодобива. Междувременно редица страни, които не са част от ОПЕК, увеличиха производството през април, когато цените започнаха да се възстановяват. А и членовете на картела се борят за своя пазарен дял: в самата Саудитска Арабия добивът постави исторически рекорд.

Но е твърде рано да се каже, че ОПЕК е спечелил борбата. По-скоро тя тепърва започва. Излишъкът от петрол, чийто дневен обем се оценява на около 2 млн. барела, се е запазил. Прогнозата за дневното търсене остава 93,6 млн. барела. Ръстът спрямо април миналата година е 3,2 млн. барела, предаде БГНЕС.

В някаква степен тактиката на картела проработи: американските шистови производители вече няколко месеца съкращават разходите, което доведе до преустановяване на безспирния растеж на добива. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ, той е достигнал максималните 9,422 милиона барела в седмицата до 20 март и от тогава все е по-нисък (последните данни от седмицата до 1 май – 9,369 млн. барела). Междувременно благодарение на шистовата революция добивът през 2014 е нараснал с 1,2 млн. барела дневно (максимални темпове на растеж от 1900 г.), достигайки 8,7 млн. барела средно за годината и 9,12 млн. в края й.

През май темповете на растеж на шистовия добив в САЩ се забавиха с 80 хил. барела дневно. Едновременно с това повишаването на цените през април и май даде глътка въздух на американските петролни компании. Някои от тях съобщиха, че при запазване цените на сегашните равнища или малко по-високи, те ще могат да възстановят добива. Производителите се възползваха от подема на цените, за да регистрират печалба в случай, че те отново в бъдеще тръгнат надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *