Борисов иска от САЩ бизнес без визи.

„Борбата с контрабандата ни се услади и събрахме 2,3 млрд. лв., след като направихме съвместните групи на прокуратурата, ДАНС, митници и МВР. От няколко месеца работим и в енергетиката, тези звена са тихи и безмълвни, но скоро ще чуете, както чухте и за други места, защото няма добра и лоша корупция – за всички използваме един аршин.“ Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Американската търговска камара на кръгла маса за 20-годишнината на бизнесорганизацията в България.

Той изброи какво ще може да направи с увеличените приходи – бонуси за учителите, субсидии за животновъди, укрепване на мостове по магистралите. „107 млн. лв. ще дадем за тютюнопроизводителите, повечето от които са наши братя мюсюлмани, които цял живот това са правили и не можем сега да ги накараме да гледат карамфили или рози“, образно обясни Борисов.

„Имаме и волята, и желанието и това ще доведе повече инвеститори в България“, заяви премиерът пред бизнесмените и американски дипломати. Повод за думите му стана забележка от временния посланик на САЩ у нас Родерик Мур, че в България все още няма върховенство на закона и бърз, честен и безпристрастен съд.

„Промените в конституцията, които правим, целят именно да намалят до минимум политическото влияние в тези системи. Като гледам обаче и партньорите, и опонентите си, още не е минал меракът на политиците да командват прокуратурата“, каза Борисов.

България на моменти е дори прекалено толерантна към американския бизнес, обърна се премиерът към представителите му. „Говорим за американския бизнес в България – добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме… Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес“, заяви Борисов по повод договорите с двете американски топлоцентрали за изкупуване на тяхната енергия на преференциални цени.

Искането, което направиха българските работодателски организации и синдикатите за национализация на двата ТЕЦ-а, бе сред основните теми на въпросите на бизнесмените към премиера.

„Не е естествено работодатели и профсъюзи да се прегръщат, за да дават такъв акъл на правителството“, каза банкерът Левон Хампарцумян. „Да, но когато дойдат протестите, не викат „Долу Левон“, а „Долу Бойко“, отвърна му Борисов. И посъветва Американската търговска камара също да изрази позиция по темата.

„Когато има проблем с руски проекти, ние съдействаме незабавно и затова сме в съдилищата за АЕЦ „Белене“, вероятно ще ни съдят и за „Южен поток“, и за „Бургас-Александруполис“. Това не е само бизнес проект, това е въпрос и на морал, а не само да се изкара 1 или пък 100 долара печалба. Когато народът чуе САЩ, знае, че всичко е наред. Важно е българите и другите стани в региона да сме убедени, че вървим по правилния път“, заяви премиерът.

Но българският бизнес не е равнопоставен с американския, подчерта Борисов. Причината – САЩ още не са премахнали визите за българи.

„Няма нещо, с което Гърция да превъзхожда България, но те са привилегировани и нямат визи. По-лоялен партньор ли са от нас в НАТО? Защо моят колега, който ходи често-често в Москва, има тази привилегия, а ние я нямаме“, запита Борисов. И си пожела догодина за следващия рожден ден на Американската търговска камара визите да са паднали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *