„Борисов прилича на Живков“

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българският вожд

Популист като Живков, мускулест като Шварценегер и скандален като Берлускони – така левият германски в. „Нойес Дойчланд“ описва българския премиер Бойко Борисов. Статията е озаглавена „Шах в парка, битка в държавата“.

След като описва идиличната картина в софийската Градска градина с шахматистите-аматьори, авторът на статиятаМихаел Мюлер се спира на срещата за световната шахматна купа между Топалов и Ананд и по-точно на „възмутителното“ поведение на премиера Борисов, който на откриването на състезанието в София игнорирал индийския световен шампион и едва след 10 минути благоволил да се ръкостисне с него. Според германския шеф на екипа на Ананд „такова нешлифованоповедение било рядкост“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Открийте приликите!
Да живее едноличната власт!
По-нататък в статията авторът Мюлер описва генезиса на политическата партия ГЕРБ и на Бойко Борисов, коготоописва като“скандално-мускулеста смес от италианския премиер Берлускони и калифорнийския губернатор Шварценегер“. Що се отнасяло обаче до популизма и прагматизма му, той приличал най-много на Тодор Живков, на когото служел преди 1990 г. в държавния апарат за сигурност, а след това като главен бодигард.
„Това общо впечатление се задълбочава от току що излязлия джобен бестселър „Тайният проект Бойко Борисов“ с фрапиращи факти. Тъй като издателството било заставено със съдебно решение да остави няколко страници празни, а авторът предпочел анономност, книжката станала особено търсена.
„Любимото занимание на Борисов е да криминализира политическия противник, което е впрочем и единственото удържано досега негово предизборно обещание“ – пише авторът на статията, след което предупреждава, че акоултра-националистическата партия Атака на Волен Сидеров, подкрепяща властта на Борисов в парламента и държавата по договор и със завидно усърдие, се сдобие с повече влияние, щяло да се стигне до безпрецедентно падане на глави.
Авторът цитира и коментар на в. „24 часа“, в който се търсят исторически паралели от Цезар през Де Гол, та чак до Хитлер, Сталин и Мусолини, които във всеки един отделен случай представлявали „отговори на хаоса в държавата“ и доказвали, че „едноличната власт в определени моменти била неизбежна и нужна“.
Българите да се готвят за студени дни…
Тази еднолична власт понастоящем се представя на външния свят преди всичко със самоотразяване и акционизъм, пише авторът на статията и продължава така:Страстният каратист Борисов обича да се показва със себеподобни. Или пък с културисти. С един такъв бе дошъл и на световното първенство по шахмат. Дали може и той да вдигне 300 кг от лежанка, пита го премиерът. Да, отговаря той, но сега не съм загрят. Борисов кима професионално и с разбиране. С него начело България май ще трябва да се готви за студени дни, заключава авторът на статията.

От „Дойче веле“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *