Борсата в Румъния регистрира покачване с 40% за месец, унгарската – с 30%

Изминалият месец даде нова глътка въздух на инвестиращите на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа. Почти всички индекси в региона се повишиха, а някои направо се изстреляха, пренебрегвайки лошите новини за състоянието на икономиките.
Капиталовият пазар в Румъния бележи безпрецедентен ръст през последния месец, като водещият индекс на борсата в Букурещ ВЕТ успява да повиши стойността си с цели 40 на сто. Така, заради огромния си ръст на фона на кризата в страната, бенчмаркът се превръща в най-атрактивния борсов показател в Централна и Източна Европа.
Силният възход на индекса ВЕТ е съпроводен със значително увеличаване на търговската активност на пазара на северните ни съседи като цяло. Това се вижда и от съобщение на борсата, което гласи, че вчера в страната е поставен рекорд по брой сделки в рамките на една търговска сесия, като на пода на борсата са сключени общо 15 388 сделки.
В историята на румънския пазар има една единствена сесия с повече сключени сделки, но тя се счита от ръководството на борсата за екстремум, тъй като близо половината сделки са били сключени с книжата само на една компания, която дълго преди това е била спряна от търговия.
След мощния си ръст за последния месец ВЕТ вече се движи с понижение от едва 3 на сто от началото на годината. Въпреки това обаче той остава с 60 на сто под стойността си от април 2008 година.
На второ място по ръст за периода 9 март – 9 април е унгарският индекс BUX, който е скочил с 29,7 на сто. Руският RTS пък се е повишил с 27,8 на сто и вече се движи с ръст от 28,3 на сто за 2009 година. Възходът на унгарския бенчмарк за тази година е 4,6 на сто.
Развитието на търговията показва, че пазарите вече пренебрегват новините за проблеми в трите държави и индексите се движат в положителна посока въпреки поредицата от обезпокоителни сигнали. Така например повишенията в Букурещ и Будапеща стават на фона на исканията за финансова помощ за стабилизиране на публичните финанси, а в Русия – въпреки отлива на инвестиции и стопяването на валутните резерви.
В края на миналата година Унгария се обърна с молба за помощ към МВФ, ЕЦБ и Световната банка, тъй като изпита остра криза на публичните финанси и страната беше заплашена от пълен колапс. През последните месеци пък особено активни в преговорите за получаване на помощ от международните финансови показатели са северните ни съседи.
Всичко това обаче не пречи на позитивното движение на фондовите пазари, което вдъхва оптимизъм, че настроенията започват да се изменят и че започват да се виждат все повече сигнали за бичи пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *