Борсата иска минимален праг за сделка

БФБ-София ще обсъжда заедно с организациите, свързани с капиталовия пазар у нас, предложение за въвеждане на изискване за минимален брой акции при сключването на сделка. В момента такъв праг няма и инвеститорите могат да сключват сделки за по една или две акции, като в общия случай транзакционните разходи по самата сделка са дори по-големи от стойността на прехвърлените акции, казват от борсата. Според институцията целта на такива сделки е единствено да бъде получен информация за това кой точно инвестиционен посредник е въвел дадена поръчка и да бъдат направени определени изводи. Откакто беше въведена новата система Xetra през юни 2008 г., борсовите членове и техните клиенти нямат достъп до тази информация.
В резултат на този казус в борсата са постъпили предложения от страна на някои посредници да бъде обмислена възможността за въвеждане на минимални търгувани обеми, например от 10 акции при запазване на пазарната партида от 1 акция, но само за акции с единична цена под определена стойност. Така би се дала възможност за въвеждане на поръчки с минимален обем 10 броя, като по-големите количества от 10 броя биха били кратни на 1 (например 11, 12, 13 и т. н.), казват от борсата.
Смята се, че евентуалното въвеждане на минимален обем акции за сделка няма да се отрази на ликвидността на БФб-София, тъй като сделките с по 1 или 2 акции не формират ликвидност.
Повечето от инвестиционните посредници, обаче, едва ли са съгласни с борсата. Да не говорим за дребните инвеститори, които обикновено търгуват през COBOS. А какво става ако например имаш 3 акции от Първа инвестиционна банка и те са точно толкова, защото толкива си спечелил при IPO-то на банката? Е, разбира се, ти си искал повече, но ситуацията е била такава, че си взел само 3 акции. И ако решиш да ги продадеш трябва да си купиш още 7 ли? Да не говорим какви са били при цените при IPO-то и какви са сега. Може би има някакъв хляб в цялата история, но както винаги нещо не е домислено.
От БФБ-София казват и, че биха искали да променят организацията на пазарите по отношение на нисколиквидните компании и да разчистят Неофициален пазар от близо 200 компании. Според борсата е назрял моментът за реформа по отношение на тези дружества чрез промяна на критериите за съответните сегменти.

Източник: Infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *