Борсите влязоха в технологична надпревара

В борсовата търговия, както и в компютърните технологии е добре да разполагате с възможно най-широките канали за изпращане и получаване на данни – колкото по-голям е капацитетът, толкова повече информация минава и съответно по-голям брой сделки могат да се извършат.
Това обяснява защо Лондонската фондова борса (LSE) се кани да придобие шриланкийската компания Millennium IT като част от цялостната ревизия на технологията си за обработване на информация.
Подобно на други борси, LSE се бори за дял от световния поток търгувани акции. Жизненоважно за привличането му е способността на една борса да поема пуснатите от трейдърите електронни съобщения „купува“ и „продава“ още преди да стигнат етапа на реализация. Именно това се разбира под капацитет или пропускателна способност.
Налагането на алгоритмичната и високочестотната търговия предизвика експлозивен скок в броя на съобщенията, който е един от факторите за ръста от 120% в търгувания обем акции в САЩ през последните три години. Той принуждава борсите да влязат в технологична надпревара, за да останат в играта.
„Борсите са основавани с представата, че значителна част от изпратените съобщения ще се трансформират в сделки“, казва анализаторът от Bernstein Research Дирк Хофман-Бекинг. „Високочестотната търговия обаче напълно промени параметрите. Сега трябва да сте в състояние да обработвате огромно количество съобщения, за да привлечете потока от ордери“, продължава той.
Сделката на LSE с Millennium IT ще й помогне да увеличи пропускателната си способност от 20 хил. съобщения в секунда на 1 млн., което е огромен скок.
В момента LSE изостава от Chi-X Europe (225 хил.), една от многото малки платформи, конкуриращи се с утвърдените борси на Стария континент.
Подобни промени в капацитета се предприемат и в Северна Америка. Миналата седмица Chi-X Canada заяви, че е увеличила потенциала на търговската си платформа на 175 хил. съобщения в секунда, което е ръст от 500%.
Трансатлантическата Nasdaq OMX извърши мащабно надграждане на системата си Inet, в това число и увеличаване на капацитета до над 1 млн. съобщения в секунда.
Конкурентната NYSE Euronext работи по нова версия на своята Universal Trading Platform, която от следващия месец ще увеличи пропускателната способност на платформата за акции и опции NYSE Arca от 200 хил. на 300 хил. съобщения в секунда.
„Когато получавате много ордери от трейдърите, използващи алгоритмична и високочестотна търговия, те се интересуват най-вече от пълната предсказуемост на капацитета на борсата да поеме тези ордери“, казва Антъни Атия, ръководител на програмата UTP.
Колкото и полезни за пазарите да изглеждат тези развития, скоростта им повдига въпроса: „Могат ли регулаторите да се движат успоредно с тях?“
Крис Пикълс от британската телекомуникационна компания BT, в която оглавява звеното за борсови технологии, казва, че регулаторите обикновено се съсредоточават върху разглеждането на данните постфактум, а не върху проследяването им в реално време.
„Всъщност способността на регулаторите да контролират информацията е крайно ограничена. Именно към това трябва да се стремим, и то във възможно най-кратки срокове“, смята той.

Джереми Грант, Файненшъл таймс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *