Борси и имоти направиха света с 8% по-богат

Глобалното богатство на домакинства в света се е увеличило с 8,3 на сто, за да достигне нов рекорд от 263 трилиона долара през 2013 година.

Това сочи проучването „Глобално богатство“ на банката Креди Сюис (Credit Suisse), цитирано от БТА.

Това равнище, което се равнява на книга от 56 000 долара на възрастен, превишава с 20 процента рекорда, отчетен преди икономическата криза, и с 39 на сто най-ниското, регистрирано през 2008 година, посочва АФП.

„Силните“ котировки на акциите и пазарът на недвижими имоти позволиха да бъде контрабалансирана слабата конюнктура. САЩ, но и Европа, са причина за по-високите резултати с нарастване, превишаващо 10 на сто и в двата случая. „Летаргичната“ световна икономика не е попречила на състоянията по света да нарастват, анализира швейцарската банка.

Годишното увеличение от 20,1 трилиона долара е най-голямото от 2007 година. За първи път брутните финансови активи в света превишават 250 трилиона долара. Котировките на акциите бяха „неестествено“ високи миналата година в някои страни, допълват авторите на изследването.

На пазара за недвижими имоти средната цена на имотите в глобален мащаб се е повишила с 2,4 на сто при много големи разлики между отделните страни. Северна Америка е районът, където е съсредоточен най-големият дял от богатството на домакинствата (34,7 на сто).

Европа се нарежда на втора позиция с 32,4 на сто, следвана от района Азия/Тихия океан (без Китай) с 18,9 на сто.

Богатството на китайските домакинства се е увеличило със 715 милиарда долара (+3,5 процента за една година). Индонезия отчита -260 милиарда, Аржентина и Русия -135 милиарда и в двете страни, а Турция -100 милиарда, отчитайки най-големите спадове в богатството на домакинствата.

В САЩ живеят 41 на сто от хората, чието състояние превишава 1 милион долара. Броят на милионерите в долари в света вероятно ще достигне 53,2 милиона през 2019 година, а това ще бъде увеличение с 53 на сто през идните пет години. Общо в света 400 милиона възрастни имат състояние, превишаващо 100 000 долара, а през 2000 година техният брой е бил 217 милиона, отбелязват в заключение експертите на Креди Сюис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *