Борсовите оферти за продажба на жито най-ниски от година насам

Борсовите оферти за продажба на хлебна пшеница тази седмица паднаха до най-ниските си стойности от повече от година, които същевременно представляват по-малко от половината от пиковите стойности на цената на пшеницата през миналата година.
По-конкретно, на Софийската стокова борса (ССБ) офертите продава за 1500 т хлебно зърно са при цена от 215 лв./т*, при положение че през втората половина на март те бяха в рамките на 225-230 лв./т, но до сделки не се стигна. Тъй като цената от 215 лв./т е на продавач, при евентуална сделка тя би могла да падне и под средноевропейската (борсата в Будапеща), която към момента (преизчислена в лева) е 213 лв./т.
Цена под 202 лв./т вече би довела до намеса на пазара на държавната интервенционната агенция, която според регламента по въпроса за тази година на ЕК, би трябвало да започне за изкупува предлаганите й от производители и търговци количества пшеница (над 80 т за сделка) при определено качество, с цел задържане по-нататъшното падане на цените.
Занижената цена от 360 лв./т на предложеното тази седмица на ССБ малко количество маслодаен слънчоглед се дължи на по-ниската му от определената но БДС масленост. Според осведомени единични сделки на едро за маслодаен слънчоглед по БДС в страната се сключват при цени около следноевропейските, които към днешна дата са 434 лв./т.
На ССБ през последните дни бяха сключени сделки на едро за горива, при цени: за бензин А95 Н – 1437-1484 лв./1000 л; за дизелово гориво – 1391-1450 лв./1000 л; за газ пропан – 683 лв./1000 л; за промишлен газьол – 1398 лв./1000 л.
Цените на основните храни на международните борси почти запазиха стойностите си от миналата седмица. Единствено суровото олио в Ротердам прибави към цената си 30 долара/т и актуалната му котировка е 810 долара/т. Причина за повишението езасиленото търсене от някои страни и особено от Индия, където традиционно за храна се използва соево масло, но поради високото му мито, напоследък има интерес към слънчогледово олио, което нямо мито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *