Бразилия, Китай и Индия обръщат посоката на световния автомобилен пазар

Предвижда се продажбите на автомобили в страни като Бразилия, Китай и Индия да увеличат световното търсене въпреки слабия пазар в Европа и САЩ, предаде AFP.
Продажбите на автомобили в световен мащаб са се покачили само с 1.5% през първата половина на 2008 година. Това се дължи на забавените западни икономики и рекордно високите цени на петрола, заяви говорител от канадската банка Scotiabank.
От друга страна, в Бразилия, Индия, Русия и Китай продължават да се регистрират двуцифрени приходи от продажбата на автомобили.
„Въпреки занижените световни продажби през последните месеци очакваме подобрение през 2008 година поради силния пазар в Бразилия, Русия, Китай и Индия,“ каза Карлос Гомес, икономист от Scotiabank. „Предвиждаме, че продажбите на автомобили в тези страни ще надминат тези в САЩ през 2009 година,” добави Гомес.
Цялостната продажба на автомобили и камиони се е понижила през май и юни тази година заради високата цена на петрола и слабия пазар в Западна Европа, САЩ и Япония. Само в САЩ продажбите на спортни коли и камиони са паднали с близо 30% в сравнение със същия период миналата година.
Покачващите се цени на петрола, от друга страна, влияят малко върху пазара в Бразилия, който съставлява 60% от всички продажби за Южна Америка. 88% от новите автомобили, продадени в Бразилия, се задвижват от етанол, произвеждан в страната от захарно цвекло. Продажбата на тези автомобили се е покачила с повече от 24% през първата половина на 2008 година.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *