Бразилският реал падна до 9-годишно дъно

Бразилският реал падна до 9-годишно дъно, след като Petroleo Brasilieiro SA отложи съобщението си за печалбата, докато полицията разследва обвиненията в корупция и пране на пари в държавния производител на петрол.

Реалът изгуби 0,5% от стойността си спрямо долара при затваряне на търговията в Сао Паоло, най-ниското ниво при приключване от април 2005, съобщава Bloomberg.

Спадът е най-големият, отбелязан от шестнайсетте големи валутни двойки, следени от Bloomberg. От 7-и ноември валутата се е понижила с 1,7%.

„Много чуждестранни инвеститори – дори бразилци, които имат пари в чужбина, продават акциите на Petrobras и обръщат реалите си в долари, което оказва натиск над местната валута“, твърди Марио Батистел, валутен трейдър в Fair Corretora в телефонно интервю от Сао Паоло за Bloomberg.

Petrobras съобщи на 13-и ноември, че очаква да публикува неодитираните резултати за третото тримесечие на 12-и декември. Отидираните резултати ще бъдат „публикувани веднага, щом е възможно“, а плановете на компанията са да обяви датата най-рано 15 дни предварително.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф беше председател на компанията от 2003 до 2010.

Новият финансов министър, който ще смени на поста Гуидо Мантега, ще се изправи пред трудните задачи да се справи с инфлацията и да възстанови растежа в най-голямата латиоамериканска икономика, която влезе в рецесия в първата половина на годината.

Русеф все още не е предложила официално поста на никого, съобщава Valor Economico, цитирайки неназовани източници. Президентът съобщи, че ще направи номинацията си след срещата на Г-20 в Бризбейн, Австралия на 15-16-и ноември.

Standard & Poor’s намали кредитния рейтинг на страната през март до най-ниското инвестиционно ниво, позовавайки се на забавения растеж и вложените фискални условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *