Браншът очаква запазване на туристопотока през 2009 г.

Туристическият бранш очаква запазване на броя на чуждестранните посетители в страната през 2009 г. на миналогодишните нива – около 6,5 млн. Ако настъпи спад, той няма да е по-голям от 3-5%. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него се предвижда сериозно намаление от около 40% от страна на гръцките туристи.
Представители на бранша са убедени, че ще бъде отбелязан ръст във вътрешните пътувания и отдих, както и в уикенд почивките. Вероятно е, допълва Драганов, българите да свият разходите си, но да запазят броя на пътуванията. Миналата година сънародниците ни са харчили средно по 670 лв. за ваканция, пише в днешния си брой в. „Монитор“.

На този етап опасенията от кризата не се оправдаха. Зимните курорти бяха претъпкани за празниците от българи и чужди гости. Анализатори коментират, че тези резервации са правени през лятото, когато пазарът все още не е бил така стресиран от глобалните финансови сътресения.

Тони Берфус, генерален мениджър на хотелите на туроператора „България холидейз“, допълни, че динамиката на световната криза прави невъзможни дългосрочните прогнози. Целим се максимално надалеч, каза той, но планираме за кратки периоди, месец за месец. Затова мениджърите в България трябва да се обърнем към вътрешния пазар, който ще бъде водещ тази година. Можем да спечелим хората с разнообразие от оферти в различен ценови диапазон, включени услуги както за индивидуалния турист, така и за семействата.

Според туроператора в момента в Банско пазарът на чуждите гости е лимитиран до британските туристи, румънците предпочитат да ходят на морето, а руснаците са свити като брой поради визовите проблеми и отслабналата рубла. Затова е важно да бъдат привлечени поизостаналите пазари от околните балкански страни. Късите дистанции са нещо, което туристите търсят по време на криза.

Според Берфус въпреки постоянния проблем с обслужващия персонал хотелите, които работят целогодишно и осигуряват обучение, бонуси и сигурност, не страдат от текучество. Най-сериозен е недостигът на квалифицирани служители в хотелите, работещи на сезонен принцип.

Румен Драганов допълва, че туристическият ни продукт е от бюджетен тип и качеството на новопостроените хотели е сред факторите, даващи оптимизъм за 2009 г. Средногодишната заетост на легловата база през 2009 г. ще запази миналогодишните си нива от под 30%. Ниският процент се докарва от хотели, построени в неатрактивни зони в рамките на курортите, докато най-популярните и всички, които се намират на атрактивни места, са с около два пъти по-висок средногодишен процент на заетост.

През 2008 г. се засили тенденцията българи все повече да се отдават на селски туризъм и много малки предприемачи модернизираха старите къщи по световни стандарти и вкараха в тях интернет и сателитна телевизия.

През този зимен туристически сезон браншът очаква да се запази миналогодишният брой на туристите, допълва Драганов. Миналата зима страната е била посетена от 24 хил. чуждестранни туристи и 186 хил. българи за ски и сноуборд туризъм. Гостите от Великобритания практикуват зимни спортове в страната по веднъж, от Гърция и Македония – по три пъти, а българите – по шест пъти на сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *