Брашното и пшеницата са поевтинели на борсата почти два пъти спрямо миналата година

Брашното и пшеницата са поевтинели на борсата почти два пъти в сравнение с миналата година. От Софийската стокова борса регистрират поскъпване на слънчогледа заради по-ниската реколта и очакват повишение на цената на олиото.

Миналата година през април цената на пшеницата е била 490 лева за тон, а сега е 210 лева за тон без ДДС, съобщи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Това рефлектира и върху цените на брашното, което в момента се търгува между 350 и 430 лв. за тон, за разлика от миналата година, когато струваше 890 лв. за тон.

В пазара и цените на царевицата не се отбелязват резки промени, отчитат от борсата. Не така стоят нещата при слънчогледа. Цената му се движи нагоре, а очакваната реколта през тази година е двойно по-малко от миналогодишната.

От началото на годината има поскъпване от 22 % на цената на слънчогледовото олио на борсата в Ротердам, където основно се търгува тази стока, съобщиха от Софийска стокова борса. Управление на цената на бутилка от един литър пада до 1,56 лв. сега при 1,68 преди една година. Но според експертите на борсата цената ще започне да се вдига.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *