Брекзит е шанс за малки стартиращи банки в GB

Брекзит повлия зле върху прогнозите на големите британски банки, дори официалните власти от Париж потриваха доволно ръце и каниха големите банкови акули да преплуват Канала и да се настанят в новия бизнес център на френската столица. Затова и лондонските юпита започнаха да оглеждат апартаменти в престижни парижки квартали, за да посрещнат ударите на съдбата подготвени. Сриването на паунда в първите часове след референдума повлия особено на поведението на големите банки, които се стъписаха и дори отстъпиха крачка назад.

Но както го е казал мъдрият европеец под Балкана „Всяко зло за добро“ и в случая това „добро“ идва като шанс  на малки и почти неизвестни кредитни играчи да се появят скоростно на терена и да завоюват своя територия. Например новосъздадената „Оукнорт” има история колкото една  човешка бременност – девет месеца, но вече може да се похвали с раздадени кредити за 100 милиона паунда до юни тази година, когато британците решиха изненадващо страната им да напусне ЕС. Но вместо да забави темпа на отпускане на заеми и да се стъписа страхливо, банката решава да се възползва от шанса и продължава смело да кредитира обещаващи предприемачи с интересни идеи и инвеститори, които предпочитат да залагат рисково. Оттогава досега кредитният портфейл на „Оукнорт” се е удвоил до 200 милиона паунда, а заеми за още 60 милиона чакат окончателно одобрение.

„Брекзит се отрази наистина положително върху бизнеса на по-малките банки. Аз не гласувах за излизането от ЕС, но от момента на изхода от референдума големите банки станаха по-предпазливи при отпускането на заеми и много по-внимателни за сегашните си кредитни експозиции. Това означава, че те забавят отпускането на нови кредити, което пък помага на нас да достигнем до клиенти, до които иначе трудно бихме се добрали“, заяви Риши Хосла – изпълнителен директор на банка „Оукнорт”.

Костеливите традиционалисти обичат да разтягат дъвката, че Брекзит ще засегне лошо британската икономика, а банките ще пострадат още повече. За по-малките кредитори рискът дори изглежда по-голям. Но някои стартиращи банки, известни като „банки на предизвикателството”, виждат добри възможности да намерят точно сега клиенти. Тяхната роля ще се засилва във време, когато големите финансови институции забавят темпа на кредитиране. Или и в този случай може да си припомним една печеливша стратегия: В бизнеса печели по-бързият, а не по-силният…

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *