Брекзит се отлага за 2021 г. според БиБиСи и „Гардиън“

Брекзит може да бъде отложен до 2021 г. Информацията с маркер „извънредна новина“ разпространи британският в. „Гардиън“, който се позовава на данни от високопоставени чиновници на ЕС. Според авторитетното издание причината за отваряне на „вратичката“ е в растящото недоверие в премиера Тереза Мей. Публикацията на „Гардиън“ се превърна във водеща политическа новина на Острова днес и за кратко време се появи и на първите страници на останалите големи медии, като БиБиСи.

Данните сочат, че от ЕС са на мнение, че е по-добре периодът на преговорите да бъде удължен съществено. Това ще позволи на Великобритания и ЕС да разработят своите планове за бъдещите отношения. Освен митата, търговията и потокът на хора, един от най-важните проблеми е свързан с границата на Северна Ирландия.

Висшите служители на Европейския съюз са на мнение, че ново удължаване от 3 месеца само ще удължи агонията, тъй като правителството на Тереза Мей най-вероятно пак няма да постигне съгласие относно Брекзит.

Удължаването с 21, а не с 3 месеца, е смислено, тъй като ще обхване многогодишната финансова рамка [бюджетния период на ЕС] и ще улесни нещата. В коридорите на ЕС се говори за това. Удължаването с 3 месеца може да не е достатъчно за уговаряне само на техническите детайли около сделката. Ако депутатите на консервативното правителство не се уморят напълно от Брекзит, то 21-месечен период ще е достатъчен за съставяне и гласуване на сделката„, споделя Мартин Зелмайер, генерален секретар на Европейската комисия.

Раздразнението на Брюксел към Тереза Мей нараства, тъй като ЕС оценява възможността сделката за Брекзит да се провали след две седмици на „повече от 50%“. Британското правителство обмисля различни опции за излизане от ЕС, в случай че парламентът не одобри сделката на премиера Тереза Мей до 12 март, предаде Ройтерс.

Решението на Мей да отложи гласуването на сделката за излизане от Европейския съюз провокира появата на информации, според които тя ще бъде принудена да удължи срока за излизане от съюза. Британският премиер до този момент се обявяваше против подобно удължаване с аргумента, че то само ще отложи взимането на решение за Брекзит и няма да доведе до изход от патовата ситуация в парламента.

Великобритания е изправена пред възможността да трябва да отложи планираното за 29 март излизане от ЕС, заяви днес пред радио Би Би Си държавният секретар в британското министерство на отбраната Тобаяс Елуд. „Възможно е премиерът Мей в крайна сметка да се сдобие с необходимите отстъпки и юридически споразумения по отношение на предпазния механизъм (за ирландската граница), но времето изтича„, отбеляза Елуд.

В Брюксел са обезпокоени от възможността Ирландия да бъде използвана за „изкупителна жертва“, за да не се стигне до сделка. В Европа обаче ще отговорят „на всеки опит ирландците да бъдат обвинени за провалената сделка“, пишат от „Гардиън“.

Според ЕС в британския парламент не съществува консенсус относно това, какви търговски отношения ще иска да развива Обединеното кралство със страните членки на съюза след Брекзит. Повод за тревоги за протакане и ново забавяне е, че забавянията около гласуването на планът за Брекзит са свързани и с извличането на вътрешнополитически дивиденти от страна на някои политически фигури в британския парламент, твърдят някои източници от Брюксел.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *