Брентът поевтиня с 2,5% за седмица

Фючърсите върху търгувания в Европа петрол сорт Брент поевтиняха рязко в петък, тъй като щатският долар се закрепи и на фона на нарастващите опасения за потенциален гръцки фалит дълг.

В Лондон Брентът с доставка през август удари сесийно дъно ниво от 62,34 долара за барел – най-ниското ниво от 5 юни, преди да затвори при 63,02 долара за барел, което е спад от 1,93%. За седмицата фючърсите върху суровината изтриха 2,51%.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,11% в петък, за да приключи при 94,32 пункта. В сесията по-рано бе отчетено 5-седмичното дъно от 93,30 пункта.

Индексът приключи седмицата надолу с 1,02%, отчитайки трети пореден седмичен спад, тъй като инвеститорите оттеглиха очакванията си за по-високи лихвени проценти в САЩ след приключване на заседанието на Федералния резерв.

Междувременно инвеститорите продължиха да наблюдават развитието на преговорите между Гърция и нейните международни кредитори на фона на нарастващите опасения, че страната няма да плати задълженията си.

Представители на всичките 28 страни членки на Европейския съюз ще присъстват на извънредната среща на върха в понеделник, която е разглеждана като последната възможност на Гърция да избегне дефолт. Нов неуспех в преговорите ще доведе до окончателен фалит на Атина и вероятно излизане от валутния блок.

Междувременно в Ню Йорк суровият петрол с доставка през август изтри 1,4% в петък до 59,97 долара за барел. За седмицата цената на контрактите пое надолу с 0,71%.

Петролните фючърси върху американското „черно злато“ останаха подкрепени, след като изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на суровината в САЩ е отстъпил с 4 през по-миналата седмица до 31. Спадът отбеляза 28-ата поредна седмица на понижение.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на САЩ оповести в сряда, че запасите на суров петрол са намалели с 2,7 млн. барела през миналата седмица, за да достигнат 467,9 млн. барела. Това бе седмият пореден седмичен спад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *