БРИК е мъртъв, да живее БРИКС

Южна Африка е член от тази година, а преди това организацията се наричаше БРИК.
Лидерите на страните от групата БРИКС предупредиха, че прекомерната нестабилност на цените на суровините поражда нови рискове при възстановяването на световната икономика след глобалната криза, предаде БНР.
Лидерите направиха съвместно изявление в края на срещата си в китайския курорт Саня. Те изразиха дълбоко безпокойство от размириците в Близкия изток и в Африка.
БРИКСзастана и зад кандидатурата на Русия за присъединяване към Световната търговска организация (СТО), призовавайки за „скорошно приемане” на Москва, предаде АФП, цитирана от „Фокус“. Москва се оплака, че преговорният процес продължава по-дълго от този за всяка друга страна и е излишно политизиран от страни като САЩ.
Русия започна преговори за влизане в СТО през 1993 г. и е последната основна световна сила, която не е член на търговската организация.
В хода на срещата си на китайския остров лидерите на страните от БРИКС се договориха да засилят и икономическото, търговско и инвестиционно сътрудничество помежду си.
БРИКС съставляват 18% от БВП в света през 2010 г., според Международния валутен фонд. През 2010 г. търговският обмен между петте членове на групата възлезе на 220 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *