БРИК набра букет от нови валути

Създаването на нови резервни валути като алтернатива на американския долар – това беше една от най-обсъжданите теми на два международни форума, единият от които беше историческа първа среща на 4-те най влиятелни развиващи се икономики на планетата. И двете съвещания се провеждат тази седмица в руския град Екатеринбург, а техен домакин е руският държавен глава Дмитрий Медведев.

„Предлагам да се помисли за създаването на обща парична единица за членките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която да е фиксирана към кошница от основните регионални валути“, заяви по време на срещата на ШОС президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев. ШОС е алианс от 6 страни, в който освен Китай и Русия влизат още Казахстан, Таджикистан, Киргизия и Узбекистан. „Китай ще предостави 10 млрд. долара на страните от ШОС“, заяви междувременно китайският президент Ху Цзинтао, цитиран от Ройтерс. Последното голямо финансиране за страните от групата беше осигурено от Русия и беше на стойност 7.5 млрд. долара.

Към форума на ШОС се присъединиха представители на Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. Руски медии съобщиха, че Индия и Пакистан са провели паралелни преговори помежду си. За двете страни това е първи контакт на дипломатическо ниво от края на ноември, напомня АП. Тогава отношенията между двете държави се влошиха заради атаки на пакистански терористи в Бомбай.

„Нито една валутна система не може да е успешна, ако финансовите инструменти се деноминират само в една парична единица. Трябва да заздравим международната финансова система не само като осигурим стабилност на долара, но и като представим нови резервни валути“, заяви във вторник Медведев. Така руският президент опроверга финансовия министър на Русия Алексей Кудрин, който само преди дни заяви, че още е твърде рано да се мисли за алтернатива на долара. Още преди началото на двата форума Медведев заяви, че икономиката не може да се справи само с една резервна валута. Тогава той спомена възможността за използването на специални права на тираж като резервна валута. Те са виртуалната валута на Международния валутен фонд, а тяхната стойност се формира на базата на кошница от евро, долар, британски паунд и йена. Русия може да инвестира в държавни облигации на своите партньори от BRIC, а те от своя страна планират да направят същото. Това заяви пък съветникът на Медведев Аркади Дворкович, цитиран от агенция СКРИН. Дворкович също намекна, че Медведев ще постави въпроса за създаването на резервна валута – идея, която беше предложена най-напред от Китай и която от началото на седмицата оказва известно влияние върху стойността на долара на валутните пазари.Срещата на BRIC е едно от най-обсъжданите събития за тази седмица. „Файненшъл таймс“ я определи като първия международен форум, създаден на практика от инвестиционна банка. Обяснението на това твърдение се крие във факта, че за пръв път BRIC беше използван като термин от Джим О’Нийл от „Голдман Сакс“. Преди 8 години той въведе термина и обяви, че тези 4 страни ще са в основата на нов световен ред. Според О’Нийл Китай, Бразилия и Индия трябва да влязат в Г-8 на мястото на икономически гиганти като Германия, Франция и Италия. Русия вече е в алианса Г-8.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *