Британската банка Лойдс ще изкупи Ейч Би О Ес

Британската банка Лойдс (Lloyds TSB) вчера е постигнала споразумение за изкупуване на водещата британска банка Ейч Би О Ес (HBOS PLC), съобщи Ройтерс, цитирайки източници на телевизия Скай нюз.

Подробности за сделката ще бъдат оповестени днес. Би Би Си също съобщи, че управителните съвети на двете компании са постигнали съгласие за сделката, която щяла да бъде сключена при 232 пенита за акция на Ейч Би О Ес. Това значи, че ипотечният гигант, на който се пада 20 процента от пазара с ипотечни кредити в Обединеното кралство, ще бъде купен за 12 милиарда паунда (21 милиарда долара), уточнява ДПА.

Ако сливането стане факт, ще бъде създадена най-голямата във Великобритания ипотечна и спестовна банка, отбелязва ДПА.

През последните месеци позициите на Ейч Би О Ес отслабнаха заради огромния брой ипотечни кредити, чието връщане се оказа под съмнение поради трудностите на пазара с недвижими имоти във Великобритания. Специалисти коментират, че започналият на световния пазар процес на поглъщане на слаби банки от по-силни показва, че настоящата кредитна и финансова криза навлиза във фаза на консолидация и стабилизация, отбелязва ИТАР-ТАСС.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *