Британската безработица спадна до 6-годишно дъно

Безработицата във Великобритания е спаднала до най-ниското си равнище от 2008 г. насам, отстъпвайки под предкризисните нива, според последните данни на Службата за национална статистика (ONS).

Процентът на безработните на Острова е отстъпил до 6,2 на сто при прогнози за ниво от 6,3% в периода от май до юли.

Същевременно данните на ONS показаха също, че броят на подалите молби за обещетения при безработица е намалял с 37 200 през август след ревизирания спад от 37 400 месец по-рано. По този начин процентът на подалите молби за помощи достигна 2,9 на сто от работната сила, каквито бяха и очакванията на експертите.

Работната сила в Обединеното кралство през тримесечието от май до юли е била 30,61 млн. души, което е било с 74 000 повече от тримесечието от февруари до април. Въпреки лекото увеличение броят на жените в работната сила никога не е бил по-висок. ONS води своята статистика от 1971 г. насам, припомня WBP Online.

Въпреки рекордната заетост ръстът на заплатите във Великобритания остава почти в застой, отчитайки растеж от 0,7% в последните три месеца. Равнището е най-ниското от началото на отчитането през март 2001 г.

Ръстът на заплатите е значително по-нисък от предкризисния пик, когато достигна 4,1% през януари 2008 г. Нивото също така остава под инфлацията, изяждайки по този начин все по-голяма част от покупателната сила на британските домакинства.

През миналата седмица гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че настоящият натиск върху ръста на заплатите е сред основните причини за повишеното създаване на работни места.

„Най-новата прогноза на Световната банка предвижда растежът на реалните работни заплати да се възобнови около средата на следващата година, а след това да се ускори, като безработицата продължава да спада до около 5,5% през следващите три години“, каза той.

„До края на прогнозата ни ние виждаме 4-процентов растеж на средното номинално заплащане в цялата икономика. И това е в съответствие както с нашата целева инфлация, която е нашата основна цел, така и с потенциала на икономиката“, изтъкна той.

В отделен доклад ONS оповести, че общата британска заетост в публичния сектор е намаляла с 11 000 до 5,4 млн. през второто тримесечие на 2014 г. Това е най-ниското ниво от началото на отчитането през 1999 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *