Британската икономика за първи път отбеляза ръст след финансовата криза

Британската икономика за първи път отбеляза ръст по-голям от този от преди началото на финансавота криза през 2008 година. Данните за второто тримесечие на 2014-та сочат растеж от 0,8%, което означава, че след шест години Великобритания е успяла най-поле да се съвземе от загубите, предизвикани от кризата.

Националният статистически институт съобщи, че британската икономика в момента е с 0,2% по-голяма отколкото е била през периода април-юни на 2008-ма, точно преди да бъде разтърсена от финансови трусове.Цифрите потвърждават прогнозата на Международния валутен фонд, който само преди дни оповести, че се очаква Обединеното кралство да отбележи най-бърз растеж сред страните от Г-7, групата на най-развитите държави в света. Предвижданията са икономиката да нарасне с 3,2% тази година.
За добрата статитстика най-много е допринесъл секторът на услугите, който съставлява 80% от британската икономика. В него, освен финансовата дейност в Лондонското сити, влизат и сфери като ресторантьорството, хотелиерството и туризма.Други важни сектори на британската икономика, като строителството и промишленото производство, обаче тепърва трябва да догонват предкризисните си показатели.
От опозиционната Лейбъристка партия предупредиха също така, че по-голямата част от хората още не са усетили искономическото съживяване. През шестте години на кризата много заплати бяха или замразени, или увеличавани под ръста на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *