Британската икономика с най-голям ръст от две години

Британската икономика е регистрирала най-големия си от две години насам ръст през третото тримесечие на годишна база благодарение на ръста в сектора на услугите и инвестициите.

За периода ръстът на британската икономика е възлязъл на 2.9% при средни очаквания на анализаторите за увеличение от 2.7%.

Спрямо предходното тримесечие растежът е 0.7%, което отговори на средните очаквания на анализаторите, които определят данните като отлични и показващи добрия баланс между възстановяването на промишлеността и ръста в сектора на услугите.

В същото време се очаква централната банка на страната да запази равнището на лихвите на ниво от 5% на годишна база, като рисковете са по-скоро от увеличаване на фона на признаците за нарастване на инфлационния натиск в европейските икономики.

Тези прогнози са заложени в търговията на фючърсите на краткосрочните лихви, като тези с падеж през март се търгуват на ниво от 5.46% в сравнение с нивата им от 5.3% на трети декември.

За следващата година прогнозите за инфлация са при ниво от 2.8% при очаквани за тази година 2.6%.

Миналия месец инфлацията в страната възлезе на 2.7% – най-високото й ниво от девет години, но според пазарните участници тя ще забави темпа си на нарастване през второто полугодие на следващата година, когато се очаква отново да се върне на ниво от 2%.

До голяма степен инфлацията се подхранва и от увеличението на възнагражденията в страната с 3.8% за трите месеца до края на октомври.

В началото на месеца английската централна банка запази равнището на лихвите непроменено на ниво от 5% на годишна база.

До голяма степен ръстът на британската икономика се определя от повишението с 0.8% на потребителските разходи за тримесечието.

Промишлеността също е отбелязала ръст за трето поредно тримесечие благодарение на повишения износ към страните от ЕС и ревизирания ръст на инвестициите от 1.8% за тримесечието.

Докладът за ръста на икономиката посочи и по-висок от очакванията ръст в сектора на недвижимите имоти.

В отделен доклад бе съобщено, че дефицитът по текущата сметка на страната се е разширил до 9.4 млрд. паунда за третото тримесечие спрямо дефицит от 8.3 млрд. паунда през предходното тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *