Британската кралица похарчила 1.2 млн. паунда за гости

Британската кралица Елизабет Втора е похарчила през изминалата година 1.2 милиона паунда за гости, сочи отчет на кралските разходи, цитиран от БТА.

Докладът, който се публикува веднъж на десетилетие, показва, че през последната година кралицата е похарчила 700 000 лири за градински партита и 500 000 за храна и кухненско обзавеждане. През последните осем години годишните разходи на Бъкингамския дворец за увеселение на гости са се увеличили с 400 000 лири. Дворецът обясни, че нарастването на разходите е било породено от инфлацията и отбеляза, че през тази година те ще се задържат на същото ниво, като предишната.
Кралското домакинство се финансира от Гражданската листа – специално перо в бюджета за нуждите на монарха, което беше замразено на 7.9 милиона паунда от финансовия министър Джордж Озбърн с пълното съгласие на кралицата.
Според доклада най-голямото перо в разходите са заплатите на персонала на кралското домакинство, на който през 1009 г. са изплатени 10.3 милиона паунда. Той включва 1200 души, сред които реставратори на мебели, снабдители с храни и напитки, градинари, секретари, служители в пресцентъра и инспектори на недвижими имоти. От 2001 г. заплатите им са се увеличили с 4.2 милиона паунда и се очаква през 2010 г. да достигнат 10.4 милиона.
Според доклада миналата година 300 000 лири от джоба на данъкоплатеца са били похарчени за обзавеждане на кралските имоти, други 300 000 са отишли за канцеларски материали и услуги, а още толкова – за церемониални цели.
Кралското домакинство обаче отбелязва, че нарастването на разходите се дължи и на факта, че до 2000 г. немалка част от тях се е поемала от правителствени служби. Друг интересен факт, отразен в доклада, че пазителят на личния портфейл на монарха, сър Алън Рийд, в чиито задължения влиза и надзор на управлението на Гражданската листа, както и частният секретар на кралицата Кристофър Гайт, получават по-висока заплата от премиера Дейвид Камерън, чието официално възнаграждение е 142 500 паунда на година. За 2009-2010 г. сър Рийд е получил 180 000 паунда, а Гайт – 146 000.
Бюджетът на Гражданската листа не е променян от 20 години, като за този период парите са се обезценили тройно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *