Британската лира поскъпна спрямо всички 31 валути, срещу които се разменя

Финансовите пазари в Европа започнаха деня със сериозни повишения, след като тази сутрин стана ясно, че Шотландия е отхвърлила независимостта и е избрала да остане в рамките на Великобритания. Британският паунд поскъпна спрямо всички 31 валути, срещу които се разменя.

В същото време щатският долар продължи да набира скорост спрямо йената, след като председателят на Японската централна банка заяви, че разхлабената парична политика ще продължи, докато инфлацията не се стабилизира около 2%.

Напрежението върху английската лира се изпари, след като днес стана ясно, че над 55% от шотландците са гласували против отделяне от Великобритания, докато 45% са подкрепили независимостта. Разликата в полза на гласувалите с „Не“ е значително по-голяма от прогнозираната в социологическите проучвания. Отрицателният вот укрили паунда и той достигна до най-високото си ниво спрямо еврото от 2 години насам.

В същото време добрите икономически новини от САЩ подкрепиха щатския долар, който е на път да запише пета поредна седмица на повишение спрямо кошница от 10 основни валути. Публикуваните в четвъртък данни за новоподадените молби за помощи за безработица изненадаха приятно инвеститорите, давайки подкрепа както на индексите отвъд Океана, така и на зелените пари.

Разпродажбите за японската йена продължават. Азиатската валута се срива спрямо долара на фона на увеличаващата се дивергенция между насочващите политики на двете централни банки. Докато Федералният резерв на САЩ дава индикации, че се доближава до момента, в който ще започне увеличението на лихвените равнища, председателят на Японската централна банка Харухико Курода, заяви, че институцията ще поддържа разхлабената си парична политика, докато инфлацията не се стабилизира около 2%.

Едно евро се разменя срещу 1,2870 долара, чертаейки най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,6415, докато един долар се разменя за 109,10 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Натискът на щатския долар взима превес през последния ден от тази седмица като цената се насочи към нов тест на достигнатото вчера дъно при 1,2833.

В случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме тест на дъното от 9 юли 2013 г. при 1,2753.

GBP/USD

Британската лира достигна дневен връх при 1,6523, след като стана ясно, че Шотландия няма да се отдели от Великобритания. Поскъпването за паунда, което наблюдаваме през последните дни, създава добри предпоставки за обръщане на дългосрочния низходящ тренд.

При изкачване на дневна база над психологическата граница при 1,6600, валидността на дългосрочния тренд ще бъде компрометирана.

USD/JPY

Щатският долар продължава да поскъпва спрямо йената, след като тази сутрин достигна връх при 109,47, но след това отстъпи, завръщайки се около 108,80. Краткосрочната съпротива за контракта остава при достигнатия по-рано днес връх, докато подкрепата се измести около 107,00.

Сериозното поскъпване на зелените пари създаде предпоставки за корекция в полза на йената, но възможностите за обръщане на дългосрочния възходящ тренд са минимални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *