Британските банкери ще връщат обратно взети бонуси при лошо управление

Банкерите във Великобритания ще бъдат принуждавани да връщат взети бонуси до 7 години назад, ако се докаже, че не спазват правилата или управляват лошо.

Строгите правила въведе Централната банка на Англия, която по този начин смята да предотврати лошия мениджмънт и злоупотребите в сектора на финансите, съобщи Reuters. В същото време във Великобритания бе гласуван закон, според който безотговорното поведение на банкерите е криминално престъпление, което се наказва със затвор до 7 г.
Мерките с принудителното връщане на бонуси имат за цел да се избегне спасяването на големи финансови институции като L л oyds и Royal Bank от Шотландия, в разгара на финансовата криза преди 5-6 г. Независимо от мащабите на финансовите загуби, едва няколко банкери бяха наказани за безотговорно управление и огромните бонуси, давани в сектора.
Новото правило на Централната банка на Англия ще влезе в сила в началото на следващата година и ще се прилага за бонуси, взети от 1 януари нататък. Възнаграждението може да бъде поискано обратно до седем години от датата на изплащане. Не е ясно обаче как ще се действа, ако банкер откаже да върне парите, както и с данъците, които вече са платени върху изплатеното възнаграждение. Но някои финансови кръгове вече подкрепиха идеята. Според Антъни Дженкинс, главен изпълнителен директор на банката Barclays, новата мярка ще бъде много полезна. Мерките на Централната банка касаят президенти, изпълнителни директори, шефове на вътрешен одит, директори по борбата с прането на пари, както и членове на борда на директорите. Предвижда се всеки банкер от мениджмънта да се запознае с рисковете и да подписва документ, който описва отговорностите му. В пакета от новите мерки има предложениедържавният регулатор да блокира бонуси в банки, които имат нужда от оздравителна програма. Друга идея е банките да не разчитат на краткосрочни приходи, За Да определят размера език допълнителните възнаграждения език банкерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *