Британските застрахователи с по-снизходителни стрес тестове

Счетоводните баланси на британските животозастрахователи са били подложени на стрес тестове за издържане на по-малка рецесия в сравнение с тази, заложена в стрес тестовете, направени на щатските банки преди време, информира Bloomberg.
Британският финансов регулатор е проверил дали животозастрахователите могат да оцелеят при рецесия от типа на тази през 80-те години на миналия век, която предполага 15-процентен спад в цените на жилищата през 2009 г. Регулаторните органи използваха друг модел за тестване на счетоводните баланси на банките, при който се предполага 50-процентен спад цените на имотите от върха до най-ниската им точка.
Великобритания преминава през най-големия икономически спад от 1958 г. Акциите на трите най-големи британски застрахователни компании Aviva, Prudential Plc и Legal & General Group Plc, паднаха през март до най-ниските си нива от 18 години, след като инвеститорите спекулираха, че застрахователната индустрия ще последва банките в търсенето на нови капитали. Британското правителството вече притежава дялове в Lloyds Banking Group Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc., след като двете банки бяха спасени със средства на данъкоплатците.
Подобно на властите в САЩ и ЕС, и тези във Великобритания използваха стрес тестове, за да определят компаниите, които може да се наложи да получат държавни средства или да наберат капитал. Регулаторът изисква банките и застрахователните компании редовно да подлагат на тест собствените си счетоводни баланси.
Преди настоящата криза, най-тежката рецесия във Великобритания след Втората световна война е в петте тримесечия до март 1981 г., когато икономиката се свива с 4.6%. Безработицата достига 11.9% през второто тримесечие на 1984 г., в сравнение с 5.5% през четвъртото тримесечие на 1979 г.
Цените на жилищата във Великобритания са паднали с около 17% от върховите си нива през януари 2008 г. Търговските площи пък са се обезценили с 43% от юни 2007 г., когато беше пикът в цените им.
Британската икономика се е свила с 4.2% за четирите тримесечия до март 2009 г., а икономистите очакват производството да продължи да пада през по-голяма част от настоящата година. Безработицата достигна 7.1% през първото тримесечие, което беше и най-високото й ниво от август 1997 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *